“Rode Duivels zullen zich voor EK kwalificeren”

© Belga

Woensdagavond voetbalt België in Luik tegen Bulgarije, als voorbereiding op de kwalificatiecampagne voor het Europees kampioenschap van 2012. “Het grote probleem van de laatste jaren, is dat België moeilijk de nul houdt”, zegt Eddy Snelders, ex-assistent van Georges Leekens aan Knack.

Knack: Hoe kan dat? De Rode Duivels tellen een paar sterke verdedigers in hun rangen.

Snelders: Individueel hebben we zéér sterke verdedigers. Maar zijn ze wel complementair? En heeft men wel altijd de meest complementaire combinatie opgesteld, of is men ook hier te vaak voor namen gegaan?

Sommige spelers lijken bij de Rode Duivels zichzelf niet, misschien moeten we daar rekening mee houden. Het typevoorbeeld is Daniel Van Buyten. Fantastische carrière, een vaste waarde in de Bundesliga, maar bij de nationale ploeg maakt hij vaak dure foutjes.

Ook dominant voetballen kunnen de Belgen niet.

Dat is nooit anders geweest. Maar wie niet dominant kan voetballen, moet dan maar slim spelen, en ook dat miste ik de laatste campagnes. In de jaren tachtig hadden we zeker niet meer talent dan nu. Maar we waren wel een heel vervelende ploeg om tegen te voetballen.

Waarom? Ze scoorden moeilijk tegen ons, en wij maakten bijna altijd een goal. We waren geen topland, maar wel een pain in the ass, omdat we tactisch moeilijk uit verband te spelen waren. Als je goed georganiseerd bent, word je bijna vanzelf onverzettelijk. Organisatie gaat voor alles.

Leekens heet een verdedigende trainer te zijn.

Dat is hij ook. Georges vertrekt altijd van een goede organisatie. Hij zal proberen aan te vallen natuurlijk, anders win je geen matchen, maar hoe minder spelers je nodig hebt om een goal te maken, des te beter.

De bondscoach zal er bovendien voor zorgen dat de Rode Duivels hun tegenstanders tot in het belachelijkste detail kennen. Oké, dat doen veel trainers, maar Georges is er maniakaal in.

Al bij al heb ik er best vertrouwen in dat de Rode Duivels zich kwalificeren voor het komende EK. Er is al hard geroepen dat we zoveel pech hebben met onze kwalificatiegroep, maar ik denk eerlijk gezegd dat we de laatste campagnes al moeilijkere lotingen hebben gekend.

De Duitsers zijn er altijd bij op een groot toernooi, laten we aannemen dat die onaantastbaar zijn.

Maar de Turken hebben de vorige campagne 1 op 6 gehaald tegen ons. Je hoort mij niet zeggen dat het een slechte ploeg is, en in de FIFA-ranking staan ze volkomen terecht ver voor ons, maar geloof me vrij dat Turkije niet meer het grote voetballand van twee WK’s geleden is.

Ook Oostenrijk lijkt zeker een haalbare kaart. Kijk naar ons spelersmateriaal en naar wat die landen kunnen opstellen: dat is vergelijkbaar.

(JVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier