Romario: ‘We hebben een kanker verwijderd’

© picture alliance / Agencia Estad

Het aftreden van Ricardo Teixeira, baas van de Braziliaanse voetbalbond, wordt luid toegejuicht door de oud-speler.

Ricardo Teixeira was niet alleen voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond (CBF), maar ook van het nationale organisatiecomité van het WK voetbal dat in 2014 in het Zuid-Amerikaanse land wordt gehouden.

“Nu kunnen we eindelijk juichen: Teixeira is opgestapt. We hebben een kankergezwel verwijderd uit het Braziliaanse voetbal”, schreef Romario op Facebook. Hij vroeg ook om een algemene schoonmaak binnen de CBF die al jaren met corruptieschandalen kampt.

Economisch gesjoemel

De kwaliteitskrant Folda de São Paulo onthulde in februari dat de bondsvoorzitter andermaal in het vizier van justitie was beland. De CBF-leider had economische banden met een bedrijf dat van onregelmatigheden is beschuldigd bij de organisatie van een vriendschappelijke interland tussen Brazilië en Portugal in november 2008.

Het bedrijf in kwestie is eigendom van de voorzitter van het Spaanse Barcelona, Sandro Rosell, die een intieme vriend van Teixeira is. Een onderzoeksjournalist van de krant maakte een transactie van 1,7 miljoen euro openbaar van de Barcelonapreses aan de 11-jarige dochter van Teixeira. De politie en het openbaar ministerie in Brasilia onderzoeken het dossier nu.

Succesvolle voorzitter

Ondanks eerdere beschuldigingen van belastingontduiking, witwassen en corruptie kon niemand om het sportieve palmares van Teixeira heen: tijdens zijn voorzitterschap won Brazilië twee wereldtitels (1994 en 2002), vijfmaal de Copa América (1989, 1997, 1999, 2004 en 2007) en drie Confederation Cups (1997, 2005 en 2009).

De wereldbeker van 1994 bracht een einde aan de ‘droogte’ van 24 jaar die de Brazilianen tot wanhoop had gedreven. Hij wist tijdens zijn 23-jarige bewind de CBF om te vormen tot een lucratief bedrijf maar tegelijkertijd geraakten de Braziliaanse profclubs meer en meer in de schulden.

Tegenstanders zeggen dat hij de bond leidde als een persoonlijk bastion en geen tegenspraak duldde.

WK 2014

De ex-voorzitter kon niet goed overweg met FIFA-baas Joseph Blatter en de Braziliaanse president Dilma Roussef. De krant Folda de São Paulo schreef gisteren dat de FIFA en de regering-Rousseff Teixeira hebben gedwongen om op te stappen, vooral omdat de voorbereiding op het WK voetbal van 2014 allerminst vlekkeloos verloopt. Er is veel vertraging in de bouw en renovatie van de stadions.

Teixeira beweert zelf dat hij ontslag heeft genomen wegens gezondheidsredenen. (MSA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier