Romario wil Braziliaanse voetbalbonzen in de gevangenis

Ex-voetballer en huidig politicus Romario. © REUTERS

Ex-sterspeler en wereldkampioen Romario is woest op de Braziliaanse voetbalbobo’s. Zij horen achter de tralies, vindt hij. Romario, nu parlementslid, was een van de grote tegenstanders van het WK in Brazilië.

Voormalig sterspeler Romario, in 1994 wereldkampioen met Brazilië, vraagt een gevangenisstraf voor de Braziliaanse voetbalbonzen. Zij zijn volgens hem verantwoordelijk voor de 7-1 nederlaag die Brazilië dinsdag tegen Duitsland leed in de halve finales van het WK.

“Ons voetbal wordt al jaren verziekt door beleidslui die niet eens met een bal kunnen jongleren. Al wat ze doen is op de eretribune hun miljoenen tellen. Ze zuigen de sport leeg”, fulmineerde Romario in een open brief op de sociale netwerksites. De ex-speler van PSV en Barcelona stortte zich na zijn voetballoopbaan in de politiek en kwam in het Braziliaanse parlement voor de Socialistische partij. Hij ontpopte zich eerder al tot een fervent tegenstander van het WK in zijn land.

‘Dieven en gangsters’

“Bondsvoorzitter José Maria Marin en vicevoorzitter Marco Polo del Nero verdienen een gevangenisstraf”, aldus Romario. “Denk niet dat de schuld voor het falen op het WK bij de spelers of de trainer ligt. De corruptie bij de bond is de oorzaak. De clubs hebben torenhoge schulden en frauderen er op los. Het kost de staat handenvol geld. De federaties en de clubs kiezen hun leiders al jaren uit hetzelfde groepje. Het zijn dieven en gangsters. Hun arrogantie is zo groot dat de Braziliaanse perschef het zelfs in zijn hoofd haalt om op het WK een speler van de tegenpartij te slaan!”

‘Beker van de schande’

“En nu zal onze presidente de Wereldbeker aan een andere natie overhandigen. Zij nemen de beker mee en wij blijven met onze dure stadions achter. Niets materieels hebben we hierbij gewonnen. Voor de buitenwereld hebben we dan ook nog eens moeten veinzen dat we ondanks al onze moeilijkheden toch wel een gelukkig volk zijn. Dit was echt wel de beker van de schande.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier