Romelu Il Colosso Lukaku

Romelu Lukaku
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Romelu Lukaku vond nieuw onderdak in Italië. In Milaan kan hij deel drie van zijn carrière beginnen. Centraal daarin staat zijn verhouding met fans en volgers.

Het was Gary Neville, die het gisteren nog eens nodig vond om na te trappen naar Romelu Lukaku. Als antwoord op een tweet van een United-fan, schreef Neville: ‘He admitted he was overweight! He is over 100 kg! He’s a Manchester United player.’ De analist van Sky heeft het al lang niet begrepen op Romelu Lukaku. Neville, die allicht wel wat over – gekleurde – achtergrondinformatie beschikt over het reilen en zeilen binnen zijn ex-club, nam in het verleden Lukaku ook geregeld op de korrel. Hij noemde hem ‘onprofessioneel’ en dat gedrag ‘besmettelijk’.

Knappe cijfers

Het leidde uiteindelijk tot een exit. Na een zeer moeilijke zomer richting Inter en Antonio Conte. Richting succes. Iemand op onze redactie zei het vorige week nog: ‘Zet je geld maar in op Inter, zij worden volgende zomer kampioen.’ Aan wedden doen we niet, maar met doelpuntenmaker Lukaku erbij, vergroot de kans. Dat moest zelfs Neville toegeven. ‘He will score goals and do well at Inter Milan.

Het is met Romelu maar wat je van een spits verwacht. Wil je Zlatanbewegingen zien of tellen de goals? Hecht je veel belang aan the first touch of tellen alleen de cijfers? Roberto Martínez weet het wel. Conte ook. En Mourinho eveneens. Romelu Lukaku verlaat Engeland met 113 doelpunten in 252 wedstrijden. Dat is knap. Mission accomplished.

Op de dool

En toch knaagt er wat. Voor Chelsea was hij indertijd te jong, bij United kwam hij op het verkeerde moment. Dat Paulo Dybala neen zei tegen een ruiloperatie (en Lukaku uiteindelijk niet in Juventus terecht kwam) maar vandaag, op deadline day, wel flirt met Tottenham zegt alles. Uitgerekend Tottenham, waar ze al jaren vast houden aan een strenge loonpolitiek.

United is al jaren wat op de dool, vooral sportief. De fans zijn er boos op de eigenaars, kijken afgunstig naar het succes van City, en nemen dure vogels snel op de korrel. Zie Paul Pogba, zie Lukaku. Als de rechtstreekse concurrent, Marcus Rashford, dan ook nog Engels is, en zeer geliefd, spelen emoties op. Ook bij ex-voetballers die gretig bijverdienen als analist. Ole Gunnar Solskjaer speelt daar op in en kiest in zijn aankoopbeleid voor een Brexit-politiek. Rechtsachter Aaron Wan-Bissaka en centrale verdediger Harry Maguire kostten samen 142 miljoen euro. Je kan dat op twee manieren bekijken: bouwen van achteruit en je funderingen verzorgen of dat omschrijven als gaan voor overpriced overrated Engelsen. De fout die Liverpool jarenlang maakte. De toekomst zal het uitwijzen.

Hij scoort alleen maar tegen de kleintjes, was het verwijt dat Lukaku bij United kreeg. Maar was die ploeg wel goed genoeg in de toppers? En was PSG dan geen topper?

Respect

Een vertrek was de enige oplossing. ‘He must go‘, concludeerde Martínez in mei al. Met het oog op het EK wil de bondscoach een spits die fris in de kop zit en afgeslankt, want dat hij te zwaar weegt, weet Lukaku zelf ook al een paar maanden.Voor de fans kon hij toch niks meer goed doen, en bij zijn manager evenmin. Zijn stats verdienen respect, en dat was er in Manchester niet meer. En als dat er niet is, dan functioneert Lukaku niet. Zie maar zijn moeilijke houding met het Belgische publiek, dat hem pas de laatste twee, drie jaar, sinds Martínez, ten volle apprecieert. Omdat de coach hem zéér apprecieert. Respect is voor Romelu zeer belangrijk.

Na zijn korte lanceerperiode in België en acht jaar Engeland wenkt een nieuw land: Italië. Cristiano vond er een tweede adem, bevrijd van die eeuwige vergelijking met Lionel Messi. Hopelijk bevalt het ook Big Rom. Il Colosso moet het vanaf nu zijn. Laat ons hopen dat die bijnaam straks verwijst naar zijn karrevracht doelpunten. Niet naar de kilo’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier