Romelu Lukaku: kwaliteit drijft altijd boven

Romelu Lukaku: een ongelofelijke doelpuntenratio © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Na een mindere periode in januari en februari, waarin hij negen matchen droog stond en zijn basisplaats verloor aan Marcus Rashford, is Romelu Lukaku helemaal terug bij Manchester United.

In jezelf geloven kan het verschil maken in momenten als deze.

Romelu Lukaku

‘In jezelf geloven kan het verschil maken in momenten als deze. Ik ben trots op mijn team Manchester United’, schreef Lukaku woensdagnacht in een korte, maar krachtige boodschap op zijn Twitter- en Instagramaccount, nadat hij Manchester United met twee goals naar een indrukwekkende comeback tegen PSG (1-3) en kwalificatie voor de kwartfinales had geleid in de Champions League. ‘Winnen is het enige dat telt’, voegde hij daar vandaag nog aan toe.

In bloedvorm

Het was voor Lukaku in het Parc des Princes in Parijs al de derde wedstrijd op rij – en in amper acht dagen – waarin hij meer dan één doelpunt maakt. Vorige zaterdag had hij ook al een tweeklapper laten optekenen tegen Southampton (3-2 winst), net als drie dagen eerder bij Crystal Palace (1-3 wints), beide in de Premier League. Niet alleen een persoonlijke primeur in de clubcarrière van de nog altijd maar 25-jarige aanvaller, maar ook de eerste keer dat een speler van Manchester United daarin slaagt sinds… Cristiano Ronaldo in 2006.

Op de sociale media wordt overigens ook fijntjes opgemerkt dat Lukaku in acht dagen meer doelpunten maakte dan zijn collega-spits bij de Red Devils Alexis Sanchez in meer dan een jaar (de Chileen kwam in de winterstop van vorig seizoen over van Arsenal).

In de Engelse pers zijn er echter opvallend weinig headlines voor Lukaku, die zijn vooral voor Rashford en zijn beslissende penaltytreffer. Men zou kunnen vermoeden dat zijn uithaal naar enkele tabloids eerder deze week daar voor iets tussen zit, maar allicht moet de verklaring veeleer in het chauvinisme van de Engelsen gezocht worden.

De gerenommeerde Franse sportkrant L’Équipe riep Lukaku wel uit tot beste speler op het veld, met een 8 op 10, en de UEFA nam hem op in zijn Elftal van de Week.

Lukaku én Rashford

Hoe dan ook: Lukaku is helemaal terug, nadat hij in januari en februari veel meer op de bank zat dan hem lief was. Manager Ole Gunnar Solskjaer, die midden december overnam van de ontslagen José Mourinho, trok aanvankelijk voorin de kaart van Rashford en Anthony Martial.

‘Elke spits gaat wel eens door een moeilijke periode en dan is steun van de trainer belangrijk’, zegt Peter T’Kint, de Premier League-watcher van Sport/Voetbalmagazine. ‘De Engelse media probeerden voortdurend hun Rashford te pushen, alleen al omdat die belangrijk is voor de toekomst. Het leek even óf Rashford, die een streepje voorhad omdat hij iets balvaster én zelf opgeleid is, óf Lukaku, een goeie centrumspits, maar soms iets te moeilijk bereikbaar en te weinig productief tegen topploegen. Solskjaer, die van het Noorse Molde naar zijn ex-club werd gehaald voor een kans als interim-manager, heeft zich daarbij allicht wat laten beïnvloeden door commentaren en door The Academy.’

Doelpuntenmachine

De voorbije weken was Lukaku weer zeker van een basisplaats. Ondanks het moeilijke begin onder Solskjaer staat zijn doelpuntenteller sinds het vertrek van José Mourinho midden december intussen toch op negen stuks.

Kwaliteit drijft altijd boven, zegt Peter T’Kint. ‘Lukaku heeft een ongelofelijke doelpuntenratio en is ontegensprekelijk een van de topspitsen van Europa, daar kan ook Solskjaer niet naast kijken’.

In alle competities samen zit Big Rom nu aan 42 stuks voor ManU in twee seizoenen. Slechts drie spelers in Engelse loondienst doen beter sinds de start van vorig seizoen: Mo Salah van FC Liverpool, Harry Kane van Tottenham (beide 64) en Sergio Agüero van Manchester City (55).

Wat de Champions League betreft, zit Lukaku na woensdag aan zeven treffers. Daarmee evenaart hij Wesley Sonck in de ranglijst van beste Belgische schutters op het kampioenenbal. Van de spelers die nog actief zijn, moet hij enkel Dries Mertens (10) en Eden Hazard (8) laten voorgaan.

Maar aangezien Napoli en Chelsea dit seizoen niet (meer) actief zijn in de Champions League, zou daar wel eens snel verandering in kunnen komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier