Opinie

‘Romelu Lukaku moet zijn spel aanpassen aan “The United Way”‘

Romelu Lukaku moet er alles aan doen niet de opvolger van Solskjær te worden als supersub, schrijft François Colin.

Lukaku weer aan het feest’, was de kop in de laatste krant van het jaar. Helaas, fout. En dan heb ik het niet over het gallicisme ‘aan het feest zijn’. Big Rom staat voor de grootste uitdaging uit zijn carrière. Dat hij zijn terugkeer in de hoofdmacht van Manchester United vierde met drie goals in drie wedstrijden zal daar niets aan veranderen.

45 goals in 78 interlands, met ruime voorsprong topschutter aller tijden bij de Rode Duivels, en toch het gevoel hebben dat veel mensen nog steeds aan je twijfelen en je je iedere match weer moet bewijzen. Dat dreigt nu ook het lot te worden van de ex-Anderlechtspeler op Old Trafford.

In de laatste weken onder José Mourinho moest Lukaku al meer toekijken dan hem lief was en caretaker manager Ole Gunnar Solskjær stuurde hem meteen met vakantie. De spits van de Rode Duivels zou tijdens het WK te veel spiermassa hebben opgebouwd.

Lukaku zat in zijn eerste twee competitiematchen onder de Noor op de bank, maar liet zich als invaller meteen opmerken. Tegen Bournemouth scoorde hij na twee minuten en in Newcastle had hij slechts 38 seconden nodig om met zijn eerste baltoets raak te treffen.

In de FA Cup tegen Reading stond Lukaku voor de eerste keer aan de aftrap en alweer scoorde hij. 14 goals in 29 wedstrijden (voor zijn club en de nationale ploeg) dit seizoen en drie goals in zo’n 140 minuten onder de nieuwe manager. Cijfers die iedere spits met trots kan voorleggen.

Desondanks oogde Lukaku niet echt gelukkig vorige zaterdag na zijn doelpunt tegen Reading. In de pikorde is de op Paul Pogba na duurste aankoop uit de clubgeschiedenis immers een plaats teruggezet bij de Mancunians. Marcus Rashford is voorlopig (?) de eerste centrumspits in de ogen van Solskjær.

Voor de opvolger van Mourinho is Rashford immers de ideale midvoor. ‘Marcus heeft alles’, zei Solskjær. ‘Techniek en visie en hij blijft tot wanhoop van de verdedigers lopen. Marcus houdt de hele defensie van de tegenstander bezig en wordt een echte topper.’

De 21-jarige Engelse international is en snel en wendbaar en heeft een actie in huis. Bovenal komt hij uit de eigen jeugdopleiding. Dat is niet alleen belangrijk voor de supporters, maar ook voor Solskjær. De Noor wil immers dat er opnieuw ‘ the Unitedway‘ wordt gevoetbald.

De laatste maanden onder het vorige bewind liep Rashford er wat mistroostig bij. Meestal werd hij naar de flank verbannen en als hij al eens centraal mocht spelen, stond hij op een eiland. Net als Lukaku overigens. Rashford oogt plots echter gretig en hongerig nu hij weer mag voetballen zoals hij het tijdens zijn jeugd op het oefencomplex in Carrington leerde.

Niet langer als gelegenheidstargetman dus. Die rol was voorbehouden voor Romelu Lukaku. De aanvalspatronen onder Mourinho waren simpel. De verre bal op Lukaku, die met zijn rug naar het doel van de tegenstander de bal terug legde en wachtte op aansluiting. ‘Romelu is een goede targetspits’, aldus zijn nieuwe baas. ‘Maar als hij zo speelt, komt hij nooit voor doel.’

Samengevat: Lukaku moet zijn spel aanpassen. Solskjær heeft geen targetman nodig. Bij zijn wederoptreden tegen Bournemouth werd duidelijk dat de Rode Duivel de boodschap begrepen heeft. In plaats van de bal in de voet te vragen, zoals de voorbije jaren, dook hij in de rug van de tegenstander en werd op zijn wenken bediend. Het zal Solskjær plezier gedaan hebben dit te zien, vooral omdat die eerste actie al meteen succesrijk was. Big Rom scoorde dus goede punten, maar Rashford zal de komende weken de voorkeur blijven krijgen.

Bankzitter onder Solskjær is gelukkig heel wat anders dan onder Mourinho. De Noor is een warme coach, die een emotionele band heeft met zijn spelers en als supersub beter dan wie ook weet wat er door het hoofd van een jongen gaat die weinig mag spelen. ‘Romelu en alle anderen moeten genieten van hun speeltijd voor deze club’, stelde Solskjær. ‘Voetballen voor Man United moet de beste tijd van iemands leven zijn.’ Romelu Lukaku moet er echter alles aan doen niet de opvolger van Solskjær te worden als supersub.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier