Romelu Lukaku schrijft nu al clubgeschiedenis bij Manchester United

Romelu Lukaku met Ashley Young © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Romelu Lukaku en Manchester United, het blijkt voorlopig een match made in heaven. En José Mourinho heeft er vertrouwen in dat dat zo zal blijven.

Romelu Lukaku moet de laatste twijfelaars bij zijn transfer naar Manchester United intussen wel stil gekregen hebben. Met alweer twee doelpunten leidde de 24-jarige Rode Duivel de Red Devils woensdagavond naar een klinkende 1-4 overwinning op het veld van CSKA Moskou in de Champions League. Daarmee zit Lukaku aan tien treffers in zijn eerste negen officiële wedstrijden voor de Engelse recordkampioen, die in juli een slordige 75 miljoen pond aan Everton betaalde voor de aanvaller. In de Premier League zit hij aan zes goals na zes speeldagen, in de Champions League aan drie doelpunten in twee matchen. Belangrijke goals bovendien: in de competitie is Manchester United gedeeld leider met 16 punten en een doelsaldo van +15, in de Champions League voert de club haar poule aan met 6 op 6 en een doelsaldo van +6. Zijn eerste officiële doelpunt voor zijn nieuwe werkgever maakte Lukaku in de (verloren) Europese Supercup tegen Real Madrid (1-2) in augustus.

Toegegeven, behalve Real Madrid zijn de tegenstanders niet van het zwaarste kaliber (in de Premier League scoorde Lukaku tegen West Ham, Swansea, Stoke City, Everton en Southampton), maar het zijn niettemin indrukwekkende statistieken.

Clubgeschiedenis

Met tien doelpunten na negen wedstrijden doet Lukaku bovendien beter dan al zijn voorgangers in het nummer negen van Manchester United, meldt The Daily Mail. Clublegende Bobby Charlton lukte in 1956 negen doelpunten in zijn eerste negen wedstrijden. Van Persie trof in 2012 zeven keer raak in zijn eerste negen duels in het shirt van de Mancunians, Dwight York in 1998 en Wayne Rooney in 2004 elk zes keer. Zlatan Ibrahimovic startte vorig seizoen met vijf goals in negen matchen, een evenaring van de prestaties van Ole Gunnar Solskjaer (1996), Ruud Van Nistelrooy (2001) en Dimitar Berbatov (2008). Eric Cantona sluit de top tien van snelste-tien-doelpunten-makers met vier treffers in de eerste negen wedstrijden in 1992.

Even indrukwekkend is dat Lukaku zijn tien doelpunten maakte in acht verschillende matchen, waarvan zes in vijf Premier League-duels. Als hij dat percentage kan aanhouden, krijgt hij op een bepaald moment misschien wel het seizoensrecord van Alan Shearer (sinds het begin van de formule met 38 speeldagen in 1995) in het vizier. Volgens Sky Sports deed de toenmalige spits van Blackburn Rovers in het seizoen 1995-1996 het net trillen in 24 wedstrijden, goed voor een totaal van 31 doelpunten. Om dat record te verbeteren, moet Big Rom dus op het scorebord raken in 20 van de resterende 32 wedstrijden.

Verbeteren

Mourinho heeft er alvast vertrouwen in dat zijn spits zal blijven presteren bij Manchester United. Na de match tegen CSKA Moskou loofde de Portugese manager Lukaku om zijn ‘voortdurende dorst om te verbeteren’ en omdat hij ‘niet gaat zweven’.

‘Zijn prestaties zijn groots maar ook enkel mogelijk met een goede ploeg, aldus Mourinho, die Lukaku eerder bij Chelsea onder zijn hoede had. ‘We zijn heel sterk aan het seizoen begonnen. We weten dat hij een uitstekende voetballer is en nu hij in een goed team zit en omringd wordt door kwaliteitsvolle spelers, is het nog makkelijker voor hem. Nu scoort hij belangrijke doelpunten en dat bijna in elke wedstrijd.’

‘Het zijn verbazingwekkende cijfers voor Lukaku en hij is nederig, hij wil de hele tijd leren en verbeteren. De ambitie is er en ik geloof niet dat hij zwaar onder de indruk zal zijn door jullie lovende woorden, want hij beseft dat jullie woorden ook groot in negatieve zin zullen zijn als de zaken niet goed meer lopen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier