Ronald Koeman of Frank de Boer bondscoach van Oranje?

Ronald Koeman © Belga

Het ontslag van Ronald Koeman bij Everton opent de deur naar Oranje. En misschien is het een goede zaak voor Kevin Mirallas.

Na de ontluisterende 2-5-nederlaag thuis op Goodison Park tegen Arsenal verloor het bestuur van de club uit Liverpool het vertrouwen in de Nederlandse manager Ronald Koeman (54), die sinds 2016 als opvolger van Roberto Martínez werd bijgestaan door oudere broer Erwin (56, ex-KV Mechelen) als assistent. Een rol die ze vanaf 2014 tot dan ook al succesvol vervulden bij Southampton.

Door het verlies waren The Toffeesweggezakt naar een degradatieplaats in de Premier League, wat totaal niet was voorzien na een zomer waarbij voor maar liefst 160 miljoen euro aan nieuwe spelers was gekocht.

Het eerste seizoen onder Koeman, die kon terugvallen op een jaarsalaris van meer dan zes miljoen euro, verliep volgens verwachting. Een zevende plaats en het bijhorende ticket voor de Europa League waren daarvan het gevolg.

Maar meerderheidsaandeelhouder Farhad Moshiri (62), een in Iran geboren zakenman die resideert in Monaco én beschikt over 49,9 procent van de aandelen, wilde dit seizoen graag de hegemonie van de traditionele zes doorbreken. Alleen presteerden de topaankopen Gylfi Sigurdsson, Davy Klaassen en Michel Keane de eerste negen competitieduels ondermaats.

Ook de op het oude nest teruggekeerde vedette en ex-jeugdspeler Wayne Rooney voldeed niet aan de verwachtingen. Rode Duivel Kevin Mirallas ondervond ook moeilijkheden om zich door te zetten.

Diep in het moeras

Koeman kreeg eigenlijk een onevenwichtig samengestelde spelerskern onder zijn hoede en betaalde daar het gelag voor. Het zei veel dat de Nederlandse ex-international nagenoeg elk duel met een nieuwe opstelling aanvatte, waardoor hij in totaal al 21 spelers gebruikte.

Everton speelde vaak traag, lusteloos en voorspelbaar. Europees volgden nederlagen tegen Atalanta Bergamo, Ol. Lyon en zelfs Apollon Limassol, de nummer drie uit Cyprus. Om maar te duiden hoe diep in het moeras de tweede club uit Liverpool zonk.

Door zijn vervroegd weggaan, komt Koeman nu wel weer in beeld als bondscoach van Oranje. Daar zou hij in balans liggen met de jongere Frank de Boer (47), die op 11 september al roemloos werd doorgestuurd bij het Crystal Palace van Christian Benteke.

Maar De Boer, iets toegankelijker en dichter bij de spelers staand dan Koeman, aast waarschijnlijk liever eerst op een club. Voor Koeman, die zeker over de vaardigheden beschikt als nationaal selectieheer, lijkt de weg dus open te liggen voor een samenwerking met Daley Blind en co.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier