Ronaldo is kandidaat-directeur bij Corinthians

Ronaldo wordt het uithangbord van Corinthians. © BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De populairste club uit São Paulo kroonde zich vorige week tot Braziliaans kampioen. Als de voorzittersverkiezingen in februari wat meezitten, krijgt Ronaldo er een directiefunctie.

Voor wie nog een beetje geloofde in jogo bonito: u bent eraan voor de moeite. Vorige woensdag kroonden de Corinthians zich tot de nieuwe Braziliaanse kampioen. Nadat ze in mei al staatskampioen werden, pakten ze tegen Fluminense de nationale titel. Telkens volgens het beproefde recept: steunend op een goeie defensie, hard werk en efficiëntie voor doel. Het leverde hen recordcijfers op: in de heenronde 89 procent van de punten, ongeslagen en – toen ze na 35 van de 38 speeldagen kampioen waren ondanks een mindere terugronde -een gemiddelde van 0,69 tegengoals per match. Scoren, onder leiding van , ging minder goed: gemiddeld 1,37 goals per match.

Van de vier groten in São Paulo (met ook nog uittredend kampioen Palmeiras, FC São Paulo en het nabije Santos) investeerden de Corinthians dit jaar het minste op de transfermarkt: ongeveer 40 miljoen euro. Het stadion afbetalen weegt op het transferbudget. Palmeiras investeerde acht keer meer, São Paulo vier keer meer.

Corinthians pakte zelfs niet uit op de trainersmarkt, na een moeilijk 2016 legde het zijn vertrouwen in handen van Fabio Carillo, een ex-linksachter die er al sinds 2009 assistent was. Waarnemers waren sceptisch, maar het lukte.

Een van de eersten om de ploeg met de zevende titel sinds 1990 te feliciteren was good oldRonaldo. Hij wordt in februari het nieuwe uithangbord van de club. Er zijn dan voorzittersverkiezingen en een van de kandidaten, Andrés Sanchez, wil de vox populi achter zich krijgen door o fenomeno naar voren te schuiven als kandidaat-bestuurder.

Sanchez is kamerlid en zetelt voor de PT van ex-presidente Dilma Rousseff. Hij was al voorzitter tussen 2007 en 2011 en betrokken bij de bouw van het stadion. Zijn naam viel in februari in het corruptiedossier rond constructeur Odebrecht, de bouwheer van het Itaquerão.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier