Rusland organiseert WK voetbal in 2018, Qatar in 2022

Sepp Blatter WK 2018 © EPA

Niet België en Nederland, maar wel Rusland mag in 2018 het wereldkampioenschap voetbal organiseren. Het WK 2022 vindt in Qatar plaats.

Niet België en Nederland, maar wel Rusland mag in 2018 het wereldkampioenschap voetbal organiseren. Het WK 2022 vindt in Qatar plaats.
Dat heeft het Uitvoerend Comité van de Wereldvoetbalbond FIFA donderdag in Zürich beslist, zo maakte FIFA-topman Joseph Blatter bekend.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Rusland het WK voetbal krijgt toegewezen. Ook Engeland, België en Nederland en Spanje en Portugal dongen naar het WK 2018, maar zij visten dus achter het net.

In zijn ultieme presentatie had het Russische bid donderdagochtend benadrukt dat de FIFA met een Russisch WK in 2018 toegang zou krijgen tot een nieuwe markt, nieuwe stadions, nieuwe spelers en nieuwe fans. “Een Russisch WK kan de kracht van het globale voetbal nog vergroten,” had voorzitter Alexey Sorokin gezegd.

Outsider
The HollandBelgium Bid gold veeleer als een outsider om het WK 2018 binnen te halen. Vooral Engeland en Rusland werden de meeste kansen toegedicht.

Nochtans oogstten de Lage Landen donderdag veel lof met hun laatste presentatie. Terwijl Spanje en Portugal, Rusland en Engeland vooral de grootsheid van hun eigen project in de verf zetten, zorgen België en Nederland voor een originele presentatie waarin voetbal centraal stond.

“Balen”
“Dit is balen,” reageerde voorzitter Ruud Gullit van het HollandBelgium Bid. “Ik had vandaag toch het gevoel dat het wel eens zo zou kunnen zijn. We hebben een goed bid neergezet. De presentatie stond als een huis. Blijkbaar vond het Uitvoerend Comité het niet goed genoeg. Het zij zo.”

Hoeveel stemmen België en Nederland uiteindelijk kregen van de 22 leden van het Uitvoerend Comité, is niet bekend. Zeker is enkel dat Rusland minstens twaalf stemmen kreeg.

Qatar
Donderdag werd ook het WK van 2022 toegewezen. Qatar, dat net als Rusland het WK nooit eerder organiseerde, haalde het van de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea en Australië. De oliestaat pakte bij zijn presentatie uit met futuristische stadions, waarin onder andere klimaatregeling in aanwezig zou zijn.

Het WK 2010 vond plaats in Zuid-Afrika, dat van 2014 zal doorgaan in Brazilië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier