Sacha Kljestan wordt op handen gedragen bij NY Red Bulls

Sacha Kljestan maakte in februari de overstap van Anderlecht naar New York. © BELGAIMAGE

Hoe zou het Sacha Kljestan (ex-Anderlecht) vergaan in de VS, waar hij met New York Red Bulls in volle competitie is? Sport/Voetbalmagazine zocht het uit.

De Amerikaanse international speelde vijf jaar bij paars-wit, waarin hij 132 keer het Anderlechtshirt aantrok en 18 keer scoorde. Tijdens de eerste jaren in Brusselse loondienst was Mr USA heel vaak basisspeler, maar nadien speelde hij steeds minder.

In de heenronde van het seizoen 2014-2015 was er voor hem helemaal geen plaats meer in de basiself, want de jongeren Youri Tielemans en Leander Dendoncker en toptransfer Steven Defour kregen de voorkeur. Hij koos ervoor om in januari terug te keren naar de Verenigde Staten en tekende een contract bij New York Red Bulls, dat anderhalf miljoen euro voor hem neertelde. Kljestan heeft zich zijn keuze nog niet beklaagd. Sinds zijn terugkeer naar de VS – waar de competitie volop aan de gang is – stond hij iedere wedstrijd aan de aftrap en scoorde hij al twee keer. De NY Red Bulls staan momenteel vijfde in de Eastern Conference.

‘Sacha is zonder twijfel een van de sleutelspelers van het team. Samen met Dax McCarty vormt hij een ijzersterk duo op het middenveld. De NY Red Bulls kenden een heel goede seizoenstart en Kljestan had daar een zeer groot aandeel in. De statistieken bewijzen dat ook, hij staat in de top 10 van beslissende passes’, zegt Matthew Pavlich, jeugdcoach in New York en analist bij Opta Sports.

De sympathieke middenvelder is volgens Pavlich heel geliefd bij de fans: ‘De supporters zijn dol op hem. Hij legt iedere wedstrijd ontzettend veel werkijver aan de dag, zowel aanvallend als verdedigend. Onmiddellijk na zijn aankomst in New York ontpopte hij zich als de leider die de Red Bulls nodig hadden. Ook naast het veld is hij zeer populair, hij is sympathiek, grappig én een gentleman.’

Kljestan is dankzij zijn periode bij Anderlecht een betere speler geworden. ‘Vroeger was hij heel getalenteerd, maar werkte hij niet altijd even hard. Nu zie je dat niet meer in zijn spel. Dankzij de wedstrijden in de Champions League leerde Sacha ook sneller spelen. Ik hoop echt dat hij basisspeler wordt in de nationale ploeg’, aldus Pavlich.

(Matthias De Langhe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier