Scheidsrechters leggen kritiek naast zich neer

© Imageglobe/Benoit Doppagne

Ivan De Witte en Roger Vanden Stock, twee gezagsdragers uit het Belgische voetbal, uitten scherpe kritiek aan het adres van de scheidsrechter. De scheidsrechterscommissie zwijgt. Waarom?

Ivan De Witte en Roger Vanden Stock, twee gezagsdragers uit het Belgische voetbal, uitten scherpe kritiek aan het adres van de scheidsrechter. De scheidsrechterscommissie zwijgt. Waarom?

“Als we door dit puntenverlies de titel missen, zal ook de scheidsrechter daar iets mee te maken hebben. Hij heeft de uitslag van de match vandaag mee bepaald”, uitte Roger Vanden Stock vorige week na de 1-1 van zijn club Anderlecht op AA Gent scherpe kritiek aan het adres van scheidsrechter Johan Verbist.

Daarmee plaatste Vanden Stock zich in het dubieuze gezelschap van zijn Gentse collega Ivan De Witte, behalve voorzitter van zijn club ook voorzitter van de Pro League. Die maakte het nog bonter nadat zijn ploeg op de eerste speeldag van de nacompetitie 1-1 gelijk had gespeeld tegen Club Brugge. “Dit was geen scheidsrechter voor het niveau van deze wedstrijd. Hij had de match niet in de hand. Als je geen penalty durft te fluiten – niet wíl fluiten. Hij is geen topscheidsrechter en zal het nooit worden”, brulde hij.

Waarom eigenlijk klagen de scheidsrechters zoveel verbaal hooliganisme niet aan, temeer daar ze uit de mond van een gezagsdrager komt?

“Ik voel daar niet de behoefte toe”, zegt Robert Jeurissen, voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de KBVB. “Wat telt voor ons, zijn de verslagen van de commissieleden die op de wedstrijden aanwezig zijn. Dat zijn allemaal ex-scheidsrechters die ik zelf heb gekozen. Pas als zij zeggen dat het niet goed was, trekken wij onze conclusies. Wat de clubbestuurders ervan denken, laat ik voor hun rekening. Zij zouden moeten begrijpen dat die play-off 1 heel moeilijk is voor ons ook.”

Jeurissen zegt tot nog toe tevreden te zijn over zijn manschappen, “op misschien een uitzondering links of rechts na. We weten dat we een gemakkelijk doelwit zijn, maar kritiek op de kwaliteit van de scheidsrechters leg ik naast me neer.”

“Als Ivan De Witte meent te weten of iemand de top zal halen of niet, dan denk ik dat wij voldoende maturiteit in huis hebben om dat zelf te beoordelen. Ik weet ook niet of deze of gene speler ooit de top zal halen. Dus doe ik daar geen uitspraken over.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier