Schotland – Ierland: Tartan army versus Boys in green (video)

Gordon Strachan © AFP
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Met Schotland – Ierland staat in groep D van de EK-kwalificaties een bijzondere burenstrijd op het programma. Celtic Park krijgt een warme avond tussen twee alom gewaardeerde supporterslegioenen.

De Ieren staan mee aan de leiding in groep D, vóór wereldkampioen Duitsland en voor Schotland. Begin oktober werd in Gelsenkirchen nog een 1-1 gelijkspel uit de brand gesleept. Naast de enthousiaste achterban wordt een flink aandeel in dit (voorlopige) succes toegedicht aan het trainersduo: Martin O’Neill en Roy Keane. In november vorig jaar volgden zij Giovanni Trapattoni op.

De voormalige aanvoerder van Manchester United brengt nu zijn geroemde winnaarsmentaliteit over op de huidige Ierse selectie. “Hij heeft geleerd uit zijn negatieve trainerservaringen bij Sunderland en Ipswich”, beweert Emmet Malone, journalist van het gerespecteerde The Irish Times. “De spelers kijken op naar hem, voor velen was Roy Keane een jeugdidool. Samen met O’Neill bracht hij meer positivisme rond de nationale ploeg. Pas op, Trapattoni deed een goede job, maar hij ging toch vooral uit van een defensieve organisatie. Hij had geen hoge pet op van het Ierse voetbalpotentieel. Toen hij dat na het teleurstellende EK in Polen en Oekraïne ook in de media zei, is het bergaf gegaan.”

“O’Neill gelooft echt in zijn spelers en vooral in thuiswedstrijden probeert hij attractiever voetbal te brengen. Hij en Keane maken geen geheim van hun ambities: als Ierland zich niet kwalificeert voor het EK stappen ze op. Dat charmeert de Ierse supporters, er wordt ook weer meer nadruk gelegd op de fighting spirit van ons elftal. Voor de komende wedstrijd tegen Schotland, in Celtic Park, waren er meer dan tienduizend aanvragen, terwijl er maar drieduizend tickets voorzien werden. Het leeft enorm.”

De interland tegen Schotland (vrijdag om 20u45) is op meerdere vlakken een interessante affiche. Zo hebben beide bondscoaches – Gordon Strachan en Martin O’Neill – een roemrijk verleden als coach bij Celtic Glasgow, de plek waar de partij doorgaat. Verder houdt de Schotse voetbalbond zijn hart vast voor een eventuele confrontatie tussen supporters van de Glasgow Rangers (protestanten) en de katholieke Ierse achterban.

FIFA-ranking

De uitbreiding van het aantal EK-deelnemers van 16 naar 24 doet vele landen dromen. Niet in het minst aan de overkant van het Kanaal. Nooit eerder gebeurde het dat alle Britse eilanden aanwezig waren op een eindronde. Engeland, Noord-Ierland en Ierland voeren elk in hun groep de stand aan. Ook Wales en Schotland doen volop mee voor kwalificatie.

Dat een klein broertje als Noord-Ierland imponeert, doet misschien ook weer de discussie oplaaien of beide Ierlanden niet beter samen één nationale ploeg zouden vormen. In een aantal sportdisciplines gebeurt dat al.

“Dat is al decennia lang een gespreksthema”, beaamt Malone in Sport/Voetbalmagazine. “Zeker eind jaren tachtig, toen Noord-Ierland, met onder andere Martin O’Neill, enkele sterke spelers had. Maar momenteel denk ik niet dat de Noord-Ieren ons veel meerwaarde zouden bieden. Veel van hun betere talenten kiezen nu al voor Ierland. De meeste Ieren gunnen Noord-Ierland het succes wel. De politieke situatie is helemaal gewijzigd in vergelijking met tien jaar geleden, we leven niet langer op voet van oorlog.”

“Het enige wat in Ierland gevoelig ligt, is dat Noord-Ierland in de wereldranglijst boven ons is gesprongen. Dat gebeurde slechts één keer eerder. Gênant.”

Ierland tijdens het EK 2012 in Polen

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De Schotse fans palmen Parijs in tijdens voor een interland tegen Frankrijk in 2007

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier