Schotte over vertrek De Boeck: “Degoutant”

© Belga

Vrijdag werd Glen De Boeck voorgesteld als nieuwe trainer van Germinal Beerschot. Voorzitter Herman Kesters benadrukte dat alles “heel correct” geregeld was met Cercle. Maar bij Cercle valt daar weinig van te merken.

De Boeck zei vrijdag niet dat hij na drie verdienstelijke seizoenen bij Cercle aan een nieuwe uitdaging toe was. Zijn verhaal luidde als volgt: donderdagochtend belde hij voor inlichtingen over zijn grasmaaier naar Herman Kesters, beroepshalve handelaar in onder meer grasmaaiers en in zijn vrije tijd voorzitter van Germinal Beerschot, en “van het een kwam het ander”.

Donderdagavond deelde hij Cerclevoorzitter Frans Schotte mee dat hij op het Kiel een mondeling akkoord bereikte, vernam Sport/Voetbalmagazine, en ondertussen was er al een driejarig contract getekend. Kesters benadrukte dat alles “heel correct” geregeld was met Cercle.

Dochters

Maar bij Cercle valt daar weinig van te merken. “De motivatie die De Boeck mij donderdagavond gaf, was dat hij zijn twee dochters, die in Antwerpen bij zijn ex-vrouw wonen, te weinig zag”, zegt Schotte.

“Ik ben realist genoeg om te weten dat als een trainer weg wil, het wellicht weinig zinvol is om hem tegen te houden, maar de manier waarop het gebeurde, vind ik degoutant. Want waar De Boeck en GBA tegen mij met geen woord over repten, is dat hij nog vóór het gesprek over zijn grasmachine met Kesters al onze assistent-trainer Ronny Desmedt gevraagd had om met hem mee te gaan.”

“Ik wist toen evenmin dat ze De Boeck dezelfde dag nog officieel zouden voorstellen als hun nieuwe trainer en dat De Boeck ook Lorenzo Staelens, fysiektrainer Wim Langenbick en scout Jules Govaert zou meevragen. Dat hij meer bij zijn kinderen wil zijn, oké, maar Ronny, Lorenzo, Wim en Jules moeten toch niet meegaan om voor hen te zorgen?!”

“’s Avonds zagen wij dan op televisie hoe hij met veel bravoure werd gepresenteerd als GBA-coach, terwijl hij nog niet eens officieel ontslag genomen had als technisch directeur van Cercle. Hij stond nog op onze payroll, maar was wel al onze technische staf aan het leeghalen. Ik vind dat onwaarschijnlijk. Het is evident dat wij op onze rechten zullen staan.”

Wereldje

De Boeck liet zich in het verleden al geregeld op pejoratieve toon uit over “het wereldje”, over het niveau van veel bestuurders in de voetbalwereld en de waarde van hun woord, onder meer na zijn contacten met Racing Genk vorig seizoen.

“Hij zei altijd: Cercle is een van de weinige verenigingen met klasse, die deontologie respecteert enzovoorts”, zegt Schotte. “Ik dacht dat ik hem kende, maar blijkbaar niet.”

In Antwerpen werd vrijdag de komst van De Boeck op het conto van Kesters gezet: de voorzitter handelde, zo viel er te horen, zonder veel inmenging van erevoorzitter Jos Verhaegen en dat is erg ongebruikelijk.

“Herman gaf wel al toe dat hij een fout maakte”, zegt Verhaegen. “Hij belde mij pas vrijdagmiddag om te melden dat hij een overeenkomst kon sluiten met De Boeck. Maar ik stond er meteen honderd procent achter.”

“Mijn principe is wel: een trainer die pas bij een andere club tekende, haal je niet weg. Maar goed, ik kom uit een andere generatie en nu is het ieder voor zich. Als je niet meedoet, word je elke keer gepakt.”

(Kristof De Ryck/Christian Vandenabeele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier