Sepp Blatter stapt op als FIFA-voorzitter

Sepp Blatter © Image Globe

Op een persconferentie heeft Sepp Blatter aangekondigd dat hij opstapt als FIFA-voorzitter.

De Zwitser Sepp Blatter treedt af als voorzitter van de Wereldvoetbalbond (FIFA). Dat verklaarde hij dinsdag op een persconferentie in Zürich.

De 79-jarige Blatter, voorzitter sinds 1998, maakte deze beslissing nadat de FIFA de afgelopen dagen opnieuw onder vuur kwam te liggen na nieuwe corruptieschandalen. Blatter heeft een bijzonder congres bijeengeroepen waarop hij zijn mandaat ter beschikking zal stellen en zijn opvolger verkozen zal worden.

“Zelfs al ben ik herkozen, ik had niet de steun van de hele voetbalwereld”, verklaarde Blatter, die vrijdag herkozen werd op het 65e FIFA-congres in Zürich. In de eerste stemronde kreeg de Zwitser 133 stemmen. De Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein moest tevreden zijn met 73 stemmen, waarna hij de handdoek in de ring gooide.

“Ik ben nu niet langer gebonden aan een verkiezing”, stelde Blatter. “Voortaan zal ik in een positie zijn waarin ik me kan concentreren op grondige hervormingen. Vele jaren hebben we gevraagd om hervormingen. Maar deze waren niet voldoende.”

“De belangen van de FIFA zijn me dierbaar. Daarom heb ik deze beslissing genomen. De instelling FIFA en het voetbal over de hele wereld zijn het belangrijkst voor mij.” “Ik zal me inspannen om de verkiezing van een nieuwe voorzitter in goede banen te leiden. Er zullen hervormingen plaatsvinden wat betreft de verkiezing”, besloot Blatter.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Weinig mensen zagen dit aankomen, zeker na de herverkiezing van Blatter vorige week. Het ziet er naar uit dat zijn beslissing te maken heeft met de nieuwsberichten in de New York Times. Blijkbaar is de secretaris-generaal van de FIFA, Jerôme Valcke ook genoemd in het FBI-onderzoek dat momenteel gevoerd wordt naar de wereldvoetbalbond.

Valcke gold lange tijd als de rechterhand van Sepp Blatter. Tot dan toe wist Blatter altijd de dans te ontspringen waneer er verhalen over corruptie binnen de wereldvoetbalbond opdoken.

Toch leek Blatter bij zijn herverkiezing vorige week door het oog van de naald te zijn geglipt. Blatter kreeg veel steun van de Afrikaanse en Aziatische landen, maar niet in Europa. Vanuit de UEFA werd al gedreigd met opstappen uit de FIFA.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Pris Ali opnieuw kandidaat-voorzitter

De Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, die afgelopen vrijdag nog bij de FIFA-voorzittersverkiezing zijn meerdere moest erkennen in Sepp Blatter, is opnieuw kandidaat-voorzitter. Dat verklaarde één van zijn assistenten nadat dinsdag bekend raakte dat Blatter aftreedt als voorzitter van de Wereldvoetbalbond.

“In het geval van een nieuwe verkiezing, is prins Ali paraat”, stelde Salah Sabra, vicevoorzitter van de door prins Ali geleide Jordaanse Voetbalbond. Volgens Sabra is prins Ali ook klaar om “meteen het voorzitterschap op te nemen als hij daarom gevraagd wordt.” De 79-jarige Blatter, voorzitter sinds 1998, maakte dinsdag bekend dat hij een bijzonder congres heeft bijeengeroepen waarop hij zijn mandaat ter beschikking zal stellen en zijn opvolger verkozen zal worden. Dat congres zal vermoedelijk plaatsvinden tussen december 2015 en maart 2016.

François De Keersmaecker: ‘Verschil met herverkiezing vrijdag is groot’

Bondsvoorzitter François De Keersmaecker reageert verrast op het ontslag van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Volgens hem wijst dit er op dat er nieuwe elementen aan het licht moeten zijn gekomen. “Het verschil is te groot. Op het verkiezingscongres was hij nog vol zelfvertrouwen. Dat hij dit nu doet, toont aan dat er toch nog iets moet tussengekomen zijn.”

Michael Van Praag: ‘Heel mooi nieuws’

De Nederlander Michael van Praag noemde het vertrek van Sepp Blatter als voorzitter van de Wereldvoetbalbond (FIFA) dinsdag heel mooi nieuws.

De preses van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) weet nog niet of hij zich ook verkiesbaar stelt bij de nieuwe verkiezing. “Aankomend weekeinde ga ik eerst naar de bestuursvergadering van de UEFA in Berlijn. Daar zal ik praten met andere betrokkenen. Dan ga ik me beraden over mijn plannen”, zei Van Praag tegen De Telegraaf.

Van Praag stelde zich eerder kandidaat voor het voorzitterschap, maar trok zich vlak voor de verkiezing terug om de Jordaanse uitdager Ali bin Al-Hussein te steunen. Maar die redde het niet tegen Blatter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier