Shaqiri trapt Zwitserland na intense strijd voorbij Servië

De Zwitserse Xherdan Shaqiri scoort de tweede goal tegen Servië © REUTERS

Zwitserland heeft vrijdagavond op het WK in Rusland na een felbevochten wedstrijd een 2-1 overwinning geboekt tegen Servië.

Aleksandar Mitrovic (ex-Anderlecht) opende na vijf minuten voor Servië de score in Kaliningrad met een rake kopbal. Granit Xhaka maakte zeven minuten na de pauze met een knap schot gelijk. In de slotminuten besliste Xherdan Shaqiri de match na een knappe ren met een tweede goal voor de Zwitsers.

Eerder op de dag versloeg Brazilië in dezelfde groep dankzij twee late goals van Coutinho en Neymar Costa Rica met 2-0. Brazilië en Zwitserland hebben na twee wedstrijden allebei 4 punten in poule E. Servië staat derde met drie punten, Costa Rica is na twee nederlagen uitgeschakeld.

Volgende week woensdag (27 juni) staan Servië/Brazilië en Zwitserland/Costa Rica op het programma.

Vertrouwen in de basisploeg

De Zwitserse bondscoach Vladimir Petkovic behield het vertrouwen in de basisploeg waarmee hij tegen Brazilië (1-1) startte. Achter de naam van Valon Behrami, de breker op het middenveld, stond door een blessure nog een vraagteken maar hij bleek speelklaar.

Mladen Krstajic, de trainer van Servië, voerde in vergelijking met Costa Rica (1-0) een wijziging door. Filip Kostic kreeg op de linkerflank de voorkeur op Adem Ljajic. Voorin deed hij opnieuw een beroep op Aleksandar Mitrovic en de voormalige Anderlechtspits beschaamde dat vertrouwen niet. Na amper vijf minuten deed ‘Mitrogol’ de netten trillen met een rake kopbal.

Zwitserland probeerde na de vroege achterstand de rug te rechten maar botste op een fel en verbeten voetballend Servië. Na een half uur volgde toch een eerste grote kans voor de Zwitsers maar Blerim Dzemaili raakte niet voorbij Vladimir Stojkovic. Aan de overzijde zag Tadic een vluchtschot net over de kooi van Sommer zoeven.

Petkovic hield tijdens de rust de bleke Seferovic in de kleedkamer en bracht Mario Gavranovic als nieuw speerpunt. Maar het was een andere Zwitser die de weg naar het doel vond. In de 52e minuut haalde Granit Xhaka met zijn linker verschroeiend uit (1-1). Meteen daarna was Xherdan Shaqiri heel dicht bij de 2-1 voor Zwitserland maar zijn knal spatte uiteen op het doelhout.

In een vurige tweede helft kregen beide landen vervolgens een rist kansen om de score verder op te drijven, maar de partij leek op 1-1 te eindigen. Tot de onvermoeibare Shaqiri in de 90e minuut bij een tegenaanval nogmaals de turbo opzette en na een knappe spurt de 2-1 binnentrapte.