Sluiten Duitsers en Amerikanen deal: Rode Duivels in achtste finales tegen VS?

Jürgen Klinsmann en Joachim Löw © AFP

Het Duitsland van bondscoach Joachim Löw en het Amerika van zijn collega Jürgen Klinsmann, twee vrienden, hebben in hun laatste onderling duel in groep G genoeg aan een gelijkspel om zich beiden te plaatsen voor de achtste finales en Ghana en Portugal uit het WK te knikkeren. In dat scenario treft de VS in de achtste finales wellicht onze Rode Duivels. Klinsmann zweert dat de Amerikanen zullen spelen om te winnen.

Dat de Rode Duivels groep H zullen winnen, daar twijfelt niemand nog aan. Enkel Algerije kan ons de groepswinst nog afsnoepen, op voorwaarde dat het op de derde en laatste speeldag van de groepsfase wint tegen Rusland en België verliest tegen Zuid-Korea. Met een beter doelsaldo zouden de ‘woestijnvossen’ dan over de Rode Duivels wippen.

Die kans lijkt zeer klein: niet zozeer omdat de felle Zuid-Koreanen het ons niet lastig zouden kunnen maken, dan wel omdat het ‘grote’ Rusland van bondscoach Fabio Capello moet winnen tegen Algerije om zich alsnog te kwalificeren voor de achtste finales.

Duitsland of VS (?)

De winnaar van groep H neemt het in de achtste finales (dinsdag 1 juli om 22 uur Belgische tijd, nvdr.) op tegen de tweede van groep G, de poule van Duitsland, de Verenigde Staten, Ghana en Portugal. Daar is mogelijk na twee speeldagen al duidelijk wie de nummers één en twee worden.

Duitsland en de VS hebben na hun draws van afgelopen weekend, de Duitsers tegen Ghana en de Amerikanen tegen Portugal (telkens 2-2), de beste kaarten om door te stoten naar de achtste finales. Meer nog: beide landen nemen het in hun laatste groepsduel tegen elkaar op en hebben genoeg aan een gelijkspel om Ghana en Portugal uit het toernooi te knikkeren.

Vrienden

Gooien beide landen het donderdag op een akkoord? Duitsland is met een gelijkspel sowieso groepswinnaar en treft dan in de achtste finales de tweede van groep H, in dit scenario dus Algerije, Rusland of Zuid-Korea. Ook de VS zullen een draw zien zitten omdat ze dan gekwalificeerd zijn en niet riskeren om nog te worden ingehaald door Ghana hetzij Portugal.

Bovendien worden de Amerikanen gecoacht door… de Duitser Jürgen Klinsmann. De voormalige topspits van de Mannschaft is een persoonlijke vriend van de Duitse bondscoach Joachim Löw, zijn assistent toen Klinsmann zelf de Duitse nationale ploeg leidde tussen 2004 en 2006.

Geschiedenis

Klinsmann heeft al beloofd dat zijn team tegen Duitsland zal spelen voor de winst. Op een persconferentie na het gelijkspel tegen Portugal werd hij geconfronteerd met de beruchte WK-wedstrijd tussen West-Duitsland en Oostenrijk in 1982. Ook toen was voor de aftrap duidelijk dat een zege voor West-Duitsland beide landen een plaatsje in de volgende ronde zou opleveren. Het verloop van de partij: Horst Hrubesh scoort na 10 minuten de 1-0 en geen van beide landen werkte zich daarna nog in het zweet om iets aan die score te veranderen.

‘Jullie praten over een wedstrijd van decennia geleden,’ kaatste Klinsmann de bal terug. ‘Dat is een deel van de Duitse voetbalgeschiedenis maar niet van de Amerikaanse. Als je naar het verleden van de VS kijken, dan zie je dat we altijd voluit gaan.’ We zijn benieuwd.

West-Duitsland – Oostenrijk uit 1982

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier