Sonck: “Ik had graag op een andere manier afscheid genomen”

© Belga

Vrijdag neemt België het tegen Turkije op, maar dat zal zonder Wesley Sonck zijn.

Vrijdag neemt België het tegen Turkije op, maar dat zal zonder Wesley Sonck zijn. “Ik zal niet kijken, want ik ben op dat moment met mijn familie op vakantie. In Turkije!,” zegt hij aan Sport/Voetbalmagazine.

Sonck: “Als je nog het gevoel hebt erbij te horen, kijk je automatisch, maar dat gevoel heb ik niet meer.”

S/VM: Heb je je laatste interland gespeeld?

Wesley Sonck: “Dat denk ik wel, al hoop ik van niet. Maar er zijn de laatste tijd mensen opgestaan die beter gespeeld hebben dan ik: Ogunjimi, Vossen, Mirallas,… Ook Dembélé is volwassener geworden. Mannen als Moussa en Eden (Hazard, nvdr) kunnen fantastisch shotten. Ze hebben stappen vooruit gezet. Jelle (Van Damme, nvdr), Marvin (Ogunjimi, nvdr) en Lukaku kunnen ook een goal maken, die zijn vertrokken voor jaren. Zat ik nog bij een goeie ploeg, was ik er misschien ook bij. Het niveau waarop je traint en speelt is belangrijk. Zelf haalde ik ook mijn beste niveau niet.”

Heb je spijt van je keuze voor Lierse?

“Met het oog op de nationale ploeg was het geen goeie keuze, al heb ik nog even gehoopt toen ik voor Nieuwjaar drie keer in de voorselectie van 30 spelers zat en drie keer mijn paspoort moest binnenleveren voor een mogelijke selectie. Maar ik heb het bij Lierse naar mijn zin. Ik blijf zeker, zelfs als de trainer niet blijft.”

Waarom klikt het nu plots wel bij de Duivels?

“Ik zeg al jaren dat er kwaliteit genoeg is. Alleen beseffen ze nu dat ze serieuzer moeten zijn. Als je in België uitblinkt, volstaat dat niet om in een grote ploeg mee te spelen. Een voetballer die uit België komt, stelt in het buitenland niets voor. Kijk maar naar Milan Jovanovic. In die zin biedt de nationale ploeg een opening naar het buitenland. Als je goed bent met de nationale ploeg, heeft dat een hogere waarde dan uitblinken in de Belgische competitie.”

Heb jij eruit gehaald wat erin zat?

“Ik vind van wel, met 24 goals in 55 matchen, in een periode dat het toch wat minder was. Mijn laatste goal was tegen Qatar onder Dick Advocaat (2-0 in november 2009, nvdr), dat was ook de laatste keer dat ik aan de aftrap kwam. Later viel ik nog een keer in tegen Kroatië. In 2001 ben ik bij de Duivels samen met Timmy Simons begonnen. Zonder een aantal blessures heb ik nu net als hij zo’n 70 interlands. Ik ben blij met het besef dat veel mensen graag in mijn schoenen hadden gestaan. Je moet gewoon weten wanneer het tijd is om plaats te maken voor anderen. Alleen had ik graag op een andere manier afscheid genomen.” (GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier