Spanje: acht Europese finaleplaatsen in drie seizoenen

Sevilla viert zijn derde Europa Leaguefinale op rij © Belga Image

Voor de tweede keer in drie seizoenen zijn drie van de vier clubs in de finales van de Champions League en de Europa League Spaans.

Door Villarreal uit te schakelen in de halve finales van de Europa League voorkomt FC Liverpool dat na de Champions League, waar Real en Atletico een Madrileens duel uitvechten, ook ‘het kleine broertje’ een volledig Spaanse finale krijgt. De Engelsen hadden de heenmatch verloren met 1-0 maar wonnen donderdagavond de terugmatch op Anfield Road met 3-0.

Sevilla: drie finales op een rij

In de finale, op 18 mei in het Zwitserse Bazel, neemt de club van Rode Duivels Divock Origi en Christian Benteke het op tegen Sevilla, dat thuis Shakhtar Donetsk uit Oekraïne versloeg met 3-1 (heenmatch: 2-2), dankzij onder meer twee doelpunten van de Fransman Kevin Gameiro.

Opmerkelijk: de Zuid-Spanjaarden kunnen over twee weken voor de derde keer op rij de Europa League winnen. Vorig jaar versloeg het in de finale het Oekraïense Dnipropetrovsk (3-2), het jaar daarvoor Benfica uit Portugal (0-0, 4-2 na strafschoppen). In dat laatste seizoen, 2013-2014, was net als nu de finale van de Champions League Real versus Atletico Madrid.

Acht op twaalf

Ook frappant is dat acht van de twaalf finaleplaatsen van de jongste drie seizoenen in de Champions League en de Europa League door een Spaanse club werden bezet. Naast de drie van Sevilla in de Europa League en de twee van zowel Real als Atletico Madrid, was dat FC Barcelona, dat vorig jaar de Champions League-finale won tegen het Italiaanse Juventus (3-1). De andere drie finaleplaatsen waren dus voor een Oekraïens (Dnipro), een Portugees (Benfica) en een Engels team (Liverpool).

Het is tekenend voor de sterkte van de Spaanse Liga, terwijl het toch de Engelse Premier League is waar de hoogste lonen betaald worden en die mondiaal gezien de meeste media-aandacht krijgt.

FC Liverpool staat dus voor de lastige opdracht om op 18 mei de Engelse eer te herstellen en ervoor te zorgen dat voor het eerst sinds 2012-2013 niet de beide Europese competities door een Spaanse club worden gewonnen. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier