Spanje-Chili: tiquitaca versus harakiri

Cesc Fabregas © AFP
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

‘En waarom zouden wij Chili geen voetballes kunnen geven?’ Cesc Fàbregas klinkt strijdvaardig voor de wedstrijd van alles of niks tegen Chili.

De vraag is niet óf Vicente del Bosque zijn elftal gaat wijzigen, maar hoevéél spelers er gewisseld zullen worden. De Spaanse bondscoach heeft de veranderingen al een tijdje in zijn hoofd, maar zal wachten tot net voor de wedstrijd tegen Chili om ze aan de spelers en de buitenwereld bekend te maken. Hij wil dat zijn groep als een hecht blok naar de tweede match op dit WK toeleeft.

Vooral Xavi en Iker Casillas werden na de pandoering tegen Nederland in vraag gesteld. Als Del Bosque de keeper die hij altijd door dik en dun gesteund heeft uit de ploeg zal zetten, zou dat een verrassing van formaat zijn. Ook een wissel van Xavi, die blind zijn ploegmaats Busquets en Iniesta vindt op het middenveld, lijkt niet aan de orde.

De Spaanse pers speculeert volop over de mogelijke wissels. Verwacht wordt dat Pedro, Torres én Villa aan de aftrap zullen verschijnen. Costa en Silva zijn dus al haast zeker van een plaatsje op de bank tegen Chili.

Feest voor de fans

De 1-5 tegen Nederland was een serieuze mokerslag, maar Spanje is niet dood, zo vertelde Sergio Ramos in Rio de Janeiro aan het daar verzamelde journaille. Hij wil ook niet horen spreken van het einde van een cyclus. “Dat is toch helemaal te gek. We hadden een collectieve offday, daar moeten we niet te lang bij blijven stilstaan. We zijn nog niet uitgeschakeld hé.”

Ook Fàbregas ziet het nog helemaal zitten. “Waarom zouden wij Chili geen voetballes kunnen geven? Deze ploeg heeft karakter en moed. Na een tegenslag zijn we telkens terug opgestaan. En dit is misschien wel de grootste tegenslag van de laatste jaren.”

Wat er ook van zij, het zou zomaar kunnen dat Spanje tegen Chili inderdaad voor de ommekeer zorgt. De stijl van de Zuid-Amerikaanse ploeg moet La Roja immers liggen. Jorge Sampaoli, de Chileense bondscoach, wil altijd aanvallend voetbal zien, ongeacht de tegenstander. Sterspeler Arturo Vidal spreekt zelfs van ‘harakirivoetbal’.

De vraag is echter of Sampaoli zijn filosofie niet voor één keer zal verloochenen tegen Spanje en wat meer zekerheid inbouwen. Hij weet immers ook dat een gewond dier dubbel zo gevaarlijk is…

Hoe dan ook, met twee teams die er voluit voor gaan, zal de wedstrijd een feest voor de toeschouwers zijn. Vanavond om 21 uur dus iedereen op post.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier