Spanje demonstreert tegen Turkije: 3-0

Alvaro Morata viert zijn tweede goal © REUTERS

Spanje heeft zijn status van titelfavoriet op dit Europees kampioenschap kracht bijgezet met een demonstratie tegen Turkije. In de tweede groepswedstrijd van beide landen in groep D waren de Turken niet bij machte om de Spanjaarden het vuur aan de schenen te leggen. Het werd 3-0.

Met zes op zes zijn de Spanjaarden al zeker voor een plaats in de achtste finales.

Geef de grootmeester tijd en ruimte en hij levert een meesterwerk af. Dat is precies wat Andres Iniesta deed tijdens Spanje tegen Turkije. El Blanquito schilderde de ene penseelstreek na de andere op het groene canvas in Nice. De Turken waren figuranten tijdens Iniesta’s uitvoering. De grootmeester werd uiteraard tot Man van de Match uitgeroepen.

De wedstrijd begon gelijkopgaand met veel duels en zonder echte kansen. Het eerste halfuur waren de Turken zelfs de evenknie van Spanje, al had Piqué moeten scoren toen hij moederziel alleen werd gelaten bij een hoekschop. Na dat eerste halfuur schakelde La Roja een versnelling hoger en lag de match in een definitieve plooi. Eerst kopte Morata beheerst een voorzet van Nolito overhoeks binnen. Twee minuten later werd de aangever afwerker. Nolito profiteerde optimaal van een blunder van Topal om de 2-0 ruststand op het bord te zetten. De Spaanse supporters hadden dan al het feest ingeluid en lieten de olé’s van de tribunes rollen.

Geen Turkse bal tussen de palen

Na de pauze bleven de Spanjaarden de bal monopoliseren en dat resulteerde al heel snel in de 3-0 via Morata na een splijtende opening van Iniesta op Jordi Alba. Al had het doelpunt niet mogen tellen want op het moment van Iniesta’s pas stond de linksachter van Spanje buitenspel. De 3-0 sneed de adem bij de Turken helemaal af en gaf Spanje de mogelijkheid om te doen wat ze het liefst van al doen: de bal van voet tot voet rondtikken. Toch was het even schrikken rond minuut 70 toen Iniesta de bal zowaar verloor, al gebeurde dat ruim op de helft van de tegenstander. Gelukkig voor de Spaanse doelman David De Gea was het een zwoele avond aan de Franse zuidkust want gedurende de hele wedstrijd slaagde Turkije er niet in om een bal tussen de palen te krijgen. Al was Yilmaz er wel eens heel kort bij. Hij plaatste de beste kans voor de Turken een metertje naast de goal. Ook Olcay Sahan kreeg de bal kort voor het einde ook bijna tussen de palen. Maar hij werd wel afgevlagd voor buitenspel.

Freewheelend speelden de Spanjaarden de wedstrijd uit en mogen ze zich zo al opmaken voor de volgende ronde. Het is uitkijken of bondscoach Del Bosque andere spelers de kans zal geven om zich te tonen tijdens hun laatste groepswedstrijd tegen Kroatië. De Turken blijven na twee wedstrijden met 0 punten achter en moeten nog vol aan de bak tegen Tsjechië om de derde plaats in de groep te grijpen. Tsechië en Kroatië speelden eerder 2-2 gelijk.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier