Spanje – Italië: De Gea moet zich bewijzen

David de Gea © Reuters
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De jonge Spaanse keeper staat in het oog van de storm na zijn wankele optreden tegen Kroatië en zijn mogelijke betrokkenheid in een verkrachtingszaak. Tegen Italië moet hij laten zien wat hij waard is.

Net voor aanvang van het EK kwam eldiario.es met een schokkende onthulling. De Spaanse digitale krant had verschillende getuigenissen kunnen inzien waar David de Gea (25) en Iker Muniain (23) met de vinger gewezen worden in een verkrachtingszaak.

De twee voetballers kennen elkaar goed van de Spaanse jeugdselecties. De feiten deden zich voor in een vijfsterrenhotel in Madrid. Muniain wordt beschuldigd van de feitelijke verkrachting, De Gea van betrokkenheid in het regelen van de afspraak.

‘Een leugen’

Toen hij op een persconferentie geconfronteerd werd met de beschuldigingen, klonk het als volgt: ‘Het is een leugen en de zaak is in handen van mijn advocaten. Ik weet niet uit welke hoek dit komt. Het is een poging om iemands imago te besmeuren.’

‘Ik weet wat ik gedaan heb met mijn leven. Ik ben een rustige jongen. Ik krijg de steun van al mijn ploegmaats.’

Steunbetuigingen kwamen er inderdaad. David Silva zei: ‘Het EK staat op het punt van start te gaan en ze beginnen al. We hebben gezien hoe kalm David erop reageert en dat stelt ons gerust.’

Keeperskwestie?

Voor De Gea is het zijn tweede grote toernooi met Spanje. Ook op het WK 2014 in Brazilië was hij erbij, maar toen kwam hij als derde keeper – na Iker Casillas en Pepe Reina – niet in actie.

Zijn eerste concurrentiële interland speelde hij in aanloop naar dit EK op 12 oktober 2014: een droge 0-4 tegen Luxemburg. Nu lijkt hij definitief de plaats van Casillas ingenomen te hebben.

Na de nederlaag tegen Kroatië, wat Spanje de groepswinst en een veel gunstigere loting kostte, schoof de Spaanse pers de zwarte piet door naar De Gea, die bijna een doelpunt weggaf aan de Kroaten en er vooral bij de goal van Ivan Perisic niet echt goed uit zag.

Maar bondscoach Vicente Del Bosque wil niet weten van een keeperskwestie. Hij gaf al te kennen dat, wat er ook gebeurt, De Gea voor de rest van het toernooi zijn nummer één blijft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier