Spanje naar de finale van Euro 2012

© Reuters

Regerend kampioen Spanje speelt zondag voor zijn tweede Europese titel op rij. Na een ontgoochelende halve finale (0-0 na verlengingen) versloeg het Portugal met strafschoppen.

De eerste halve finale van Euro 2012 in Donetsk maakte de hooggespannen verwachtingen niet waar. Spanje controleerde in de eerste helft, maar vond geen opening. In de tweede helft maakte Portugal de scherpere indruk.

Matte wedstrijd

Bijna kreeg de matte wedstrijd, waarin je de strafschoppenserie al vroeg voelde aankomen, op de valreep van de reguliere speeltijd een dramatisch slot. Cristiano Ronaldo kreeg in de 89st minuut de ultieme kans om Spanje de het deksel op de neus te geven, maar schoot over.

In de verlengingen bleef Spanje het meest aan de bal, en creëerde het ook een aantal kansjes, maar Portugal hield de deur dicht. Pas tijdens de tweede verlenging gaf de wedstrijd het spektakel dat ervan verhoopt werd.

Ronaldo niet aan de bak

Volgden de al twee uur voorvoelde strafschoppen. Doelmannen Iker Casillas (Spanje) en Rui Patrício (Portugal) stopten allebei de eerste penalty. Bruno Alves miste voor Portugal strafschop nummer drie, waarna Cesc Fábregas de zaak afmaakte (4-2).

Voer voor controverse: Cristiano Ronaldo, die als vijfde geschoten zou hebben voor Portugal, kwam niet eens aan zijn penalty toe. Spanje kan zondag in Kiev als eerste land ooit drie internationale tonooien op rij winnen. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier