Spanje – Nederland: de kungfulessen van Louis van Gaal

© AFP
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Om 21 uur spelen Spanje en Nederland de openingsmatch van poule B, een heruitgave van de WK-finale in 2010. Bij La Roja wordt het vooral opletten voor de Oranje karatespecialisten.

Wat weet u nog van de WK-finale in Zuid-Afrika? Dat Spanje met 1-0 won? Dat het winnende doelpunt pas in de verlengingen viel, in de 116e minuut om precies te zijn? En dat Andrés Iniesta de auteur van de goal was?

Mooi, uw geheugen is er toch niet zo slecht aan toe als u dacht. Maar herinnert u zich ook nog die karatetrap van Nigel de Jong richting Xabi Alonso? Nee? Bekijk dan de beelden hieronder eens. De Jong kreeg er slechts geel voor.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Een mens zou zich afvragen waar een voetballer dit soort kungfutechnieken leert. Een stoffige duik in de voetbalarchieven leert ons dat het allemaal begonnen is in de Champions Leaguefinale van 1995 tussen Ajax en AC Milan. In dat treffen had Marcel Desailly bijna een stuk voorhoofd van Jari Litmanen mee, toen hij met een gevaarlijk hoog opgeheven been de bal ontzette. De scheidsrechter zag het niet.

De coach van Ajax had het wel gezien, sprong woest recht van zijn bank en deed de beweging van Desailly als een volleerde Bruce Lee na. Die karatetraptrainer van weleer was – u raadt het al – Louis van Gaal, nu bondscoach van Nederland. Bij AC Milan waren ze zo onder de indruk dat ze Patrick Kluivert in de 85e minuut de 1-0 lieten binnenglijden.

Kortom, bij Nederland staat het gevaar niet alleen tussen de lijnen, maar vooral langs de lijn. Del Bosque zet maar beter een helm op.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier