Standard en Zulte Waregem onderuit in de Europa League

Een slechte avond voor het Belgische voetbal. In de Europa League verloor Zulte Waregem met 1-3 van het Sloveense Maribor. Standard moest het met 2-1 afleggen tegen Red Bull Salzburg uit Oostenrijk.

Zulte Waregem kwam in het Jan Breydelstadion in Brugge al snel op voorsprong tegen de Sloveense landskampioen. Doelman Handanovic moest na twaalf minuten een vrije trap van Thorgan Hazard lossen en bood zo de 1-0 op een bordje aan de goed gevolgde De Fauw aan.

Maribor was niet van slag en tien minuten later stonden de bordjes al opnieuw in evenwicht na gestuntel in de verdediging van de thuisploeg. Steve Colpaert speelde de bal in de voeten van Crnic en die liet Sammy Bossut kansloos (1-1).

Maribor klom voor de pauze nog op voorsprong. Mertelj nam de bal knap op de slof en trapte zo na 34 minuten de 1-2 tegen de netten.

Zulte Waregem kwam met nieuwe moed uit de kleedkamers, maar vier minuten later gaven de Slovenen de doodsteek met een doelpunt van Mezga (1-3). Op het uur moest Maribor nog met tien verder door de tweede gele kaart voor Martin Milec, na een overtreding op Habib Habibou.

Wigan Athletic en Rubin Kazan deelden de punten (1-1) in het andere duel in groep D. In de stand blijft Rubin met zeven punten aan de leiding, gevolgd door Wigan (5). Maribor springt met drie punten over Essevee (1 punt) naar de derde plaats. Op de vierde speeldag trekt Essevee op donderdag 7 november naar Maribor. Rubin Kazan ontvangt dan Wigan Athletic.

Standard met 9

In groep C verloor Standard met 2-1 verloren van het Oostenrijkse Red Bull Salzburg. De Spanjaard Jonathan Soriano opende na 53 minuten de score, André Ramalho dikte in de slotfase aan tot 2-0. Invaller Mujangi Bia milderde van op de stip nog tot 2-1.

De Slovaakse scheidsrechter Ivan Kruzliak eiste een hoofdrol op met drie rode kaarten, waarvan twee voor Standard.

In een eerste helft om snel te vergeten kwam er pas animo in de slotfase. Mehdi Carcela liep domweg tegen zijn tweede gele kaart aan, waardoor de Rouches met tien verder moesten.

Vlak voor de pauze stond echter ook Salzburg met tien. Yoni Buyens tikte Sadio Mané duidelijk tegen het been, waarna die laatste tegen de mat ging. De scheidsrechter zag er een schwalbe in en stuurde de onfortuinlijke Mané naar de kleedkamers.

Na de pauze kon de wedstrijd aanvankelijk alle kanten uit. De onvermijdelijke Soriano zette echter na 53 minuten de 1-0 op het bord.

Even later mocht ook Kanu met rood naar de kant, waardoor de Luikenaars met negen verder moesten. André Ramalho maakte er vijf minuten voor affluiten 2-0 van en toen was het Luikse kalf verdronken. Mujangi Bia (88.) milderde in de slotfase van op de stip nog tot 2-1.

In het andere groepsduel won Esbjerg met 1-2 in Elfsborg. In de op 9 aan de leiding, gevolgd door Esbjerg (6), Elfsborg (1) en Standard (1). (Belga/TV)