“Standard moet volgend jaar naar play-off 1”

© Belga

Koen Daerden speelt met Standard zondag de laatste wedstrijd van play-off 2, en van het seizoen. ‘Het was een vreemde competitie met rare wedstrijden.’

Koen Daerden speelt met Standard zondag de laatste wedstrijd van play-off 2, en van het seizoen. ‘Het was een vreemde competitie met rare wedstrijden.’

Na de Europese uitschakeling bleef er voor Standard enkel de play-off 2 over. Valt daar plezier uit te halen als speler?

Daerden: Plezier… Je merkt dat er een bijzonder sfeertje hangt bij wedstrijden in play-off 2. De spanning lag vóór de play-offs: ben je bij de beste zes of niet? En voor de ploegen onderaan: wordt het vechten tegen degradatie of niet? Maar nu dat wegvalt, zie je dat sommige ploegen het laten hangen. Charleroi had na drie matchen nul punten. Ik hoef er geen tekeningetje bij te maken met welke instelling die de rest van hun programma afwerken, zeker? Het is voor hen aftellen naar de vakantie. Je zou zeggen: een ploeg die zich gered heeft, die kan bevrijd gaan voetballen, maar zo werkt het niet. Clubs als Charleroi of Lokeren hebben al een zwaar jaar achter de rug. Die richten zich op volgend jaar en experimenteren nog wat, tot het seizoen eindelijk gedaan is.

Trouwens, ook voor ploegen die play-off 1 net wel haalden, is het seizoen psychologisch eigenlijk over. Kijk naar Zulte Waregem. Toen die bij de eerste zes eindigden, was het bijna alsof ze kampioen waren. En dan lukte plots niets meer. Sommige jongens waren totaal uitgeblust, ik snap dat.

Het publiek reageert ook zo lusteloos in de play-offs.

Daerden: Geef ze eens ongelijk. Supporters gaan geen 15 euro betalen voor een eindeseizoensmatch zonder inzet. Ze hebben al 200 à 300 euro moeten neertellen voor een abonnement.

In principe ligt er een mooie prijs te wachten.

Daerden: Ja, als je helemaal tot het einde raakt. Maar nogal wat ploegen gaan er blijkbaar van uit dat zij daar niet zullen raken, en dat maakt het een vreemde competitie met rare wedstrijden. Nu ja, het is onze eigen schuld dat we daar zitten. Volgend jaar moet Standard naar play-off 1.

JVB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier