Standard verzwakt Zulte Waregem

© Belga

De Rouches leenden deze zomer Moussa Traoré aan Zulte Waregem uit, maar lieten in die overeenkomst optekenen dat die niet tegen hen mag spelen. Competitievervalsing?

Komend weekend begint de nieuwe competitie. De openingswedstrijd van vrijdagavond is Standard-Zulte Waregem. Met een primeur: de Rouches leenden deze zomer Moussa Traoré, een 20-jarige Ivoriaanse aanvaller, aan Zulte uit, maar lieten in die overeenkomst optekenen dat Traoré niet tegen hen mag spelen.

Is dat geen competitievervalsing? Is Zulte Waregem daardoor niet bewust verzwakt in die match? Neem vorig seizoen, toen Sacha Iakovenko het rendement van Westerlo optilde. Stel dat die niet tegen Anderlecht, dat hem uitleende, had mogen spelen en wel tegen Club of Gent. Had dat geen verschil gemaakt?

Idem bij KV Kortrijk, dat vorig seizoen een resem spelers huurde van Club Brugge. Stel dat Kortrijk tegen Club Brugge vier (!) keer niet had kunnen spelen met Verbauwhede, Ciman en Capon en tegen AA Gent wel? Competitievervalsing?

Ja, vindt Georges Leekens, toenmalig trainer van KV Kortrijk. Leekens: “Als een club een speler uitleent, is dat omdat die club op dat moment die jongen niet kan gebruiken, maar er wel nog in gelooft. Dan vind ik als trainer die uitleent het goed dat ik hem tegen mij aan het werk kan zien. De trainer die hem krijgt, moet over al zijn spelers kunnen beschikken, in alle wedstrijden!”

Ludwig Sneyers, namens de League Pro: “Wat we nu hebben gedaan, is alles officieel geregeld wat clubs onderling afspraken maar niet communiceerden.”

Tiens, was het niet Georges Leekens die Benteke een eerste keer niet en daarna toch opstelde, waarna Standard mee door een doelpunt van zijn spits in de beker werd uitgeschakeld? Leekens: “Ik heb geen weet van een overeenkomst tussen de twee clubs.”

Officieel is de regel nu dat spelen tegen je moederclub mag, tenzij de twee clubs het tegendeel officieel overeenkomen. En dat ook melden aan de bond.

Sneyers: “Dan kan die optreden als de jongen toch speelt. Dan is zo ’n speler niet-gekwalificeerd en krijg je een forfait. Clubs, trainer, speler, buitenwereld, iedereen wéét het nu.”

Is dat geen competitievervalsing? Sneyers: “Je kunt dat negatief bekijken, maar ook positief. Stel dat een speler tegen zijn moederclub in de laatste minuut een beslissende strafschop mist. Welke verhalen gaan jullie dan schrijven?”

(Peter T’Kint)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier