Standard wil ook naar 18 ploegen

© Belga

Standard is officieel nog een van de vijf ploegen die gekant zijn tegen een terugkeer naar een competitie met 18 ploegen, maar de Rouches neigen naar het kamp van de voorstanders.

Standard is officieel nog een van de vijf ploegen die gekant zijn tegen een terugkeer naar een competitie met 18 ploegen, maar de Rouches neigen naar het kamp van de voorstanders.

Afgelopen vrijdag vergaderde de liga beroepsvoetbal over hoe de competitie – nu met 16 ploegen en play-offs – er vanaf volgend seizoen moet uitzien. Op tafel liggen een aantal scenario’s: deze format behouden, de format met play-offs lichtjes aanpassen of terug naar een ‘normale’ competitie met 18 of zelfs 20 ploegen.

Op 10 december wordt er opnieuw vergaderd, in de hoop dat er tegen dan een consensus bereikt kan worden.

Voorzitter Ivan De Witte wil zich geen deadline laten opdringen, maar om het nieuwe tv-contract, dat eind dit seizoen afloopt, te kunnen onderhandelen, moet er eerst een akkoord zijn over de competitievorm.

De meerderheid van de clubs is gewonnen voor een terugkeer naar het oude systeem, met 18 eersteklassers. In voorbereidende gesprekken kwam men uit op 11 versus 5. Dat is net voldoende voor een tweederdemeerderheid, want wil men het huidige format veranderen, dan is die nodig.

Zijn voorlopig nog tegen een terugkeer naar 18: Anderlecht, Club Brugge, Standard, AA Gent en RC Genk.

Maar dat is slechts voorlopig, want Standard neigde vorig weekend naar het kamp van de anderen. De Rouches, door de andere groten niet uitgenodigd op voorafgaand overleg rondom een standpunt, kwamen aanzetten met de plannen voor een ligabeker, maar gezien het failliet van de vorige editie lijkt die mogelijkheid uitgesloten.

Standard, dat bij monde van algemeen directeur Pierre François officieel alleen zegt “individueel na te denken over de beste sportieve oplossing omdat we op geen enkel overleg werden uitgenodigd”, nam achter de schermen contact op met de elf anderen en liet verstaan dat het bereid is om zich bij hen aan te sluiten.

Als dat op 10 december effectief gebeurt, wordt het met 4 tegen 12 voor de groten wel héél moeilijk om het been stijf te houden. In theorie houden ze nog wel het dreigement achter de hand om de tv-rechten zelf te verkopen, maar met name Anderlecht, dat altijd pleitte voor solidariteit, was daar in het verleden steevast een groot tegenstander van.

(Peter T’Kint)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier