Stats eerste speeldag EK: de inefficiëntie van de Belgen en de snelheid van Origi

Divock Origi © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De eerste speeldag in de poulefase van het EK zit erop. De UEFA verzamelt de statistieken en daarin vinden we toch wat Belgen terug…

Om te beginnen: het misschien wel opvallendste cijfer van deze eerste EK-speeldag komt niet van de UEFA, maar van Twitter. Gisteren werd de eerste ronde immers afgesloten met de match Portugal – IJsland, een duel dat op 1-1 eindigde. Wonderbaarlijk in meerdere opzichten. Zo heeft de Portugese sterspeler Cristiano Ronaldo maar liefst 43.100.000 volgers op Twitter. IJsland heeft… 330.000 inwoners.

Doelpogingen

Sportief gezien viel er in die match ook een opvallende statistiek te noteren. Portugal voetbalde in totaal 27 doelpogingen bij elkaar. Waarvan tien tussen de palen, zeven ernaast en tien afgeblokt. IJsland kwam aan vier doelpogingen. Uitslag: 1-1. Voetbal is een speciaal spelletje, dat werd gisteren nog maar eens bewezen.

De ploeg die het tweede meeste aantal doelpogingen ondernam in deze eerste ronde is… België! Samen met Duitsland, Polen en Kroatië lieten onze Rode Duivels achttien kansen noteren in hun openingswedstrijd. Grootste probleem: van die achttien pogingen belandden slechts twee tussen de palen. Een werkpuntje.

Snelste

De Belgen zijn nog in een andere categorie vertegenwoordigd, die van snelste man op het EK. De topsnelheid werd tot nog toe door Kolbein Sigthórsson neergezet. De spits van IJsland en Nantes haalde tegen Portugal een sprintsnelheid van 32 km/u. En blijkbaar doen ze daar bij IJsland iets in het bronwater want hij wordt achterna gezeten door twee landgenoten: Bjarnasson en Saevarsson. Net als Rode Duivel Divock Origi, die 31 km/u haalde.

Balbezit en precisie

Tot zo ver de Belgen. Wat de cijfers van balbezit betreft, zien we minder verrassende resultaten. Regerend Europees kampioen Spanje blijft ook na het afscheid van Xavi, Xabi Alonso en David Villa de meester van de tiki-taka. Met 67 procent balbezit tegen Tsjechië leidt het die tabel en met 91 procent geslaagde passes staan ze ook in de tabel van passingaccuraatheid in de top vijf. Portugal (66%), Duitsland (63%), Polen (60%) en Frankrijk (59%) vervolledigen de top vijf van ploegen met meeste balbezit.

De accuraatste passers kwamen uit Zwitserland, waar liefst 92 procent van de passes in de juiste voeten belandde. Zwitserse precisie, ook op een voetbalveld. Benieuwd of de Zwitsers die accuraatheid kunnen doortrekken in hun tweede wedstrijd op dit EK, vanavond (woensdag) tegen het stugge Roemenië.

Benieuwd ook of het gemiddelde van 1,83 goals per match opgetrokken kan worden nu het juk van de stress ietwat kan afgeworpen worden in deze tweede speelronde. Slechts 22 goals in 12 wedstrijden vielen te noteren, het past bij het beeld van een altijd voorzichtige eerste speeldag op de grote toernooien. Opvallend daarbij is wel dat de meeste ploegen na rust toch al een beetje losser kwamen: liefst 16 van die 22 goals vielen in de tweede helft. Een voorbode voor wat nog komen moet, hopen we met z’n allen.

Statistieken van de UEFA zijn te vinden op: http://www.uefa.com/uefaeuro/season=2016/statistics/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier