Sterspeler Polen: Robert Lewandowski (27)

© REUTERS

Elke verdediger in de Bundesliga krijgt op slag knikkende knieën als hij de naam “Lewandowski” hoort. De Polen hopen dat hun spits ook op dit EK zijn supervorm aanhoudt.

Toen Robert Lewandowki in 2010 Lech Poznan verliet voor Dortmund, had hij nooit kunnen dromen wat voor vedette hij zes jaar later zou zijn. Onder Jürgen Klopp werd hij in het Ruhrgebied een onderdeel van het magische trio Götze-Reus-Lewandowski.

Hij verliet als eerste van de drie Dortmund voor grote concurrent Bayern München, Mario Götze volgde hem later. De Pool zette in Beieren zijn topprestaties ongestoord verder.

Poolse hoop

Lewandowski staat al in de top vijf van Poolse topschutters aller tijden. Mits een paar goede jaren zou het record van Lubanski (48 goals) wel eens kunnen sneuvelen.

Het was Leo Beenhakker die de Pool voor het eerst opstelde voor de nationale ploeg en dat hebben ze zich in Polen nog geen seconde beklaagd.

Polen neemt nu deel aan hun derde EK op rij, in 2012 waren ze weliswaar gastland samen met Oekraïne. De Poolse kern is zeer degelijk met onder meer ook spelers als Jakub B?aszczykowski en ?ukasz Piszczek. Maar als ze de volgende ronde willen bereiken, hebben ze toch de beste Lewandowski nodig.

Philippe Briers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier