Sterspeler Spanje: Andres Iniesta

Andres Iniesta © AFP

Andrés Iniesta heeft een reusachtig aandeel in de successen van La Roja het laatste decennium. Spanje heeft wel wat van zijn pluimen verloren op het WK in Brazilië, dus rekent het op El Blanquito om hun gekrenkte eer te redden.

Op het EK in 2008 begon voor Spanje een gouden tijdperk. Ze wonnen het toernooi en deden dat kunststukje nog eens over op het daaropvolgende WK én EK. In de finale van dat WK in 2010 scoorde een timide stilist de winning goal tegen Nederland, Andrés Iniesta.

Op het EK in 2012 werd de middenvelder uitgeroepen tot beste speler van het tornooi. Zijn palmares oogt indrukwekkend: 7 landstitels, 4 bekers, 3 keer Champions League-winst, 2 Europese én een wereldtitel.

Diepe vernedering

Het contrast op het vorige WK in Brazilië kon niet groter zijn. Spanje werd al uitgeschakeld in de groepsfase, door onder meer een 1-5-nederlaag tegen Oranje. De natie was in diepe rouw.

Del Bosque stopt na dit EK als bondscoach en de spelers willen hem een passend afscheid geven. Dat zullen ze wel voor het eerst moeten doen zonder Xavi in de selectie.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Philippe Briers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier