Steven Vanhaaren over Hongaarse kwalificatie: ‘Er leeft echt wel iets bij de Hongaren’

© REUTERS
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De prestaties van de Hongaarse nationale ploeg worden op dit moment ook van nabij gevolgd in Oostenrijk. Daar is Limburger Steven Vanhaaren op stage met Legia Warschau, de nieuwe ploeg van Besnik Hasi.

De prestaties van de Hongaarse nationale ploeg worden op dit moment ook van nabij gevolgd in Oostenrijk. Daar is Limburger Steven Vanhaaren op stage met Legia Warschau, de nieuwe ploeg van Besnik Hasi. Werken in Polen is niet het eerste buitenlandse avontuur van deze expert in fysieke voorbereiding. Vanhaaren was eerder al aan de slag in Saudi-Arabië en tot dit voorjaar nog in Hongarije, bij MTK Boedapest, waar hij de Hongaarse rechtsachter Barnabas Bese onder zijn hoede had.

Of hij verrast is door de Hongaarse kwalificaties voor de achtste finales op dit EK? Vanhaaren: “Eerlijk? Ja. Ik had dit totaal niet verwacht. Als je dan ziet dat ze gelijk spelen tegen Portugal.. Goeie organisatie, goeie mentaliteit, dat klopt allemaal. Maar het verschil in talent op het veld was toch vrij groot.”

Vier jongens uit de Hongaarse 23 voetballen in Duitsland, nog eens vier in Polen. Vanhaaren: “Discipline, veel loopvermogen, ze zullen er daar wel op getraind hebben. Ervaring… Meestal speelden die jongens niet veel mee in hun ploeg. Het Hongaarse elftal van nu doet me wat denken aan het Belgische tijdens EURO 2000. Ook wel wat jongens in het buitenland, maar niet bij de grote ploegen. En daar ook niet altijd in de basis. Nemanja Nikolic is bij Legia geen vaste starter. Op dat vlak zijn deze Rode Duivels veel beter af. In principe zou deze Hongaarse tegenstander geen al te groot probleem mogen vormen voor de Belgen. De individuele verschillen zijn heel groot. Ze zijn groepswinnaar, dat klopt, maar tegen de Portugezen, die moesten aanvallen, scoorden ze via afgeweken ballen. Ik zag ook de wedstrijd tegen IJsland. In principe moeten ze daar aan de rust altijd achter staan met twee doelpunten.”

Wie voor hem hier de uitblinkers zijn? Vanhaaren: “Ik moet even nadenken. Dat zegt alles neen. Zoltan Gera heeft een heel mooie carrière gehad in Engeland, maar dat ze hem op zijn 37ste nog op tien moeten zetten, zegt toch ook iets.”

Het Hongaarse voetbal, signaleert Vanhaaren vanuit het trainingskamp van Legia Warschau, zit in de beginfase van zijn ontwikkeling. Er wordt door de overheid heel veel geïnvesteerd in het voetbal. Vanhaaren: “Dat stuit op protest bij de bevolking.” Die leeft er wel ontzettend mee met de prestaties van de ploeg. Vanhaaren: “Ik heb er nog wel wat vrienden en die signaleren me dat de bevolking massaal op straat kwam om de kwalificaties te vieren. Ze zijn ook met velen aanwezig in Frankrijk. Dat nationaliteitsgevoel leeft er sterk. Hongaren zijn vrij overtuigd van zichzelf en hun kwaliteiten. Dat is soms wel eens lastig, dat ze niet zo open staan voor buitenlandse invloeden. Maar er leeft echt wel iets nu. Het is immers ook al zo lang geleden, dat Hongarije zich nog eens plaatste voor een eindronde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier