Stoke City rekent op Giannelli Imbula

Giannelli Imbula speelde afgelopen weekend met Stoke City tegen Everton (hier in duel met Gareth Barry). © BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Met 24 miljoen euro is de Frans-Belgische middenvelder een van de toptransfers van de wintermercato. Kan hij zich bij Stoke City opnieuw in de kijker spelen?

‘Dit is een grote blijk van vertrouwen van de eigenaars van de club’, zo vatte Mark Hughes de komst van Giannelli Imbula (23) samen. Die eigenaars, dat is de Britse gokfirma Bet365. Peter Coates, geboren en getogen in Stoke-on-Trent, is zowel voorzitter van Stoke City als van het gokbedrijf. Coates zegt dat Imbula al lang gevolgd werd. ‘In het voorseizoen speelden we op een toernooi in Singapore tegen FC Porto en Mark was gecharmeerd van hem. Sindsdien hielden we hem in de gaten.’

Stoke liet afgelopen zomer Steven N’Zonzi (26) voor bijna 10 miljoen euro naar FC Sevilla vertrekken en haalde niet meteen een vervanger. Het kwam wél in het nieuws nadat het Xherdan Shaqiri voor 17 miljoen euro naar het Britannia Stadium haalde. ‘Maar’, zegt Coates nu, ‘we misten N’Zonzi. Vorig seizoen was hij geweldig en we kwamen die extra kwaliteit op het middenveld tekort, dus we hopen dat Imbula daarvoor kan zorgen.’

De verdedigende middenvelder, die afgelopen zomer voor 20 miljoen euro van Olympique Marseille naar FC Porto ging, kon daar de verwachtingen nooit inlossen. De laatste twee maanden haalde hij zelfs meermaals de selectie niet.

De jonge speler, die bij Les Bleus gebarreerd wordt door Paul Pogba en Blaise Matuidi, moet nog altijd uitmaken voor welke nationale ploeg hij eventueel wil uitkomen. Meer duidelijkheid komt er misschien in de aanloop naar 29 maart, wanneer Frankrijk oefent tegen Denemarken en België tegen Portugal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier