Straks weer staanplaatsen in de Premier League?

© IMAGEGLOBE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Zowat alle Engelse eersteklassers zijn voor een herinvoering van de staantribunes. Bijna twintig jaar geleden uit de Engelse stadions verbannen.

Dat was toen het gevolg van een aantal voetbaldrama’s in verouderde stadions, waarna onderzoek volgde, en een reeks aanbevelingen om voetbal veiliger te maken.

Al in 1999 (!), vijf jaar na het invoeren van de maatregel, doken de eerste officiële reacties op om het verbod terug te draaien. Het was oud-minister van Sport, Kate Hoey, die twee jaar later het debat pro staanplaatsen, dat ze intern met de clubs voerde, in de media gooide. Zij had geslaagde buitenlandse voorbeelden gezien (o.a. bij Borussia Dortmund) en was voor, heel veel supporters en clubleiders ook.

Aan de vooravond van de twintigste verjaardag van de maatregel ligt het debat weer open. Aston Villa en Arsenal plaatsten het onlangs, middels een onderzoek bij de supporters, weer op de agenda. José Mourinho is voor, Chelsea bevroeg zijn fans vorige zaterdag. Ook de twee Manchesters zijn pro, net als Arsenal. In feite is iedereen voor, op één ploeg na: Liverpool, zwaar getroffen bij het Hillsboroughdrama in Sheffield (1989). De facto wordt er vandaag al rechtgestaan, maar geen club wil het openlijk toegeven. Van de politie mag het niet, en die heeft de wet achter zich. De vraag is: hoe lang nog?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier