Super League-financier JP Morgan steekt hand in eigen boezem: ‘Verkeerd ingeschat’

De Amerikaanse zakenbank JPMorgan, die de inmiddels ten grave gedragen Super League zou financieren, geeft toe daarbij een inschattingsfout te hebben gemaakt. “Het is wel duidelijk dat we dit project verkeerd hebben ingeschat”, zo verklaarde een woordvoerder van de bank vrijdag.

“We hadden niet verwacht dat de voetbalwereld dit project op zo’n manier zou bekijken. We zullen hieruit lessen trekken”, klinkt het.

In de nacht van zondag op maandag maakten twaalf Europese topclubs (AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur) bekend door te gaan met hun plannen om een Super League op te richten, een rechtstreekse tegenhanger van de huidige Champions League. Als startkapitaal zeiden ze over 3,5 miljard euro te beschikken. Die financiële middelen zouden van JPMorgan komen.

Net iets minder dan 48 uur na de bekendmaking van de plannen trokken de Engelse clubs – onder druk van de regering in Londen en de eigen supporters – de stekker al uit het project. Met Real Madrid, FC Barcelona en Juventus blijven er intussen maar drie clubs meer over. Initiatiefnemer Real en Barça blijven achter de Super League staan, Juve gaf al toe dat het plan in zijn huidige opzet niet meer mogelijk is.