TAS weigert schorsing van Russische voetbalclubs uit UEFA-competities op te schorten

Rode Duivel Dedryck Boyata in duel met Artem Dzjoeba, 12 juni 2021 © Belga Image

Het Internationaal Sporttribunaal TAS gaat niet in op de vraag van de Russische voetbalbond om de schorsing die de Europese voetbalbond UEFA tegen het land uitspraak op te schorten.

Russische clubs en de nationale ploeg blijven tot nader order dus niet welkom in UEFA-competities en moeten wachten op een uitspraak ten gronde van het TAS.

Geschorst

Na de invasie in buurland Oekraïne werden Rusland en Wit-Rusland tot nader geschorst door de Europese Voetbalconfederatie UEFA en Wereldvoetbalbond FIFA. Rusland kan daardoor niet aantreden in de barrages en mag zo een kruis maken over deelname aan het WK van eind dit jaar in Qatar.

De Russen gingen bij het TAS in beroep tegen die schorsing.

Aanvoerder

Vanwege de moeilijke situatie in Oekraïne heeft aanvoerder Artem Dzjoeba intussen aan de Russische bondscoach Valeri Karpin gevraagd hem niet op te roepen voor de stage van eind maart, waarin het geschorste Rusland hoopt toch oefenwedstrijden te spelen, zo maakte de Russische voetbalfederatie dinsdag bekend.

‘Gezien de situatie in Oekraïne, waar heel wat van zijn familieleden wonen, heeft Artem gevraagd hem niet op te roepen’, aldus kersvers Russisch bondscoach Karpin.

In een post op Instagram verklaarde Dzjoeba eerder al niet akkoord te zijn met de schorsing van Rusland. Hij hekelde daarbij de ’twee maten en gewichten’ die volgens hem worden gehanteerd in de sancties tegenover Russische sporters.

‘Wat er ook gebeurt, de selectie zal samenkomen tussen 21 en 27 maart’, aldus Karpin. ‘Het programma van de stage en de oefeninterlands zal later bekendgemaakt worden. Om logistieke redenen roep ik ook geen Russische spelers op die in Europa actief zijn.’

Vanwege de huidige vliegverboden zou het voor hen ook bijzonder moeilijk zijn om in Rusland te geraken.