Te koop: ACF Fiorentina

Milan Badelj (R), hier met Fiorentina tegen AS Roma © Belga Image
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

De club uit Firenze moest afgelopen zomer enkele sterkhouders laten gaan en is op zoek naar nieuwe eigenaars.

Het spandoek aan het Stadio Artemio Franchi is veelzeggend: ‘Jullie zouden zelfs de rook van de kaarsen nog verkopen.’ De boodschap is gericht aan de familie Della Valle, eigenaar van Fiorentina sinds ze de club van het faillissement redde in 2002. De Toscaanse reus kwam er snel weer bovenop, met aan de zijlijn onder meer Cesare Prandelli en Vincenzo Montella, die La Viola lange tijd op zijn Spaans lieten spelen.

Podiumplaatsen zaten er de laatste jaren niet in, laat staan trofeeën. De tifosi worden dus ongeduldig. De achtste plaats van vorig seizoen was niet naar hun zin en hun onophoudelijke klaagzang heeft Diego Della Valle doen beslissen om de club te koop te zetten. Een overnemer heeft Fiorentina nog niet gevonden, maar afgelopen zomer was het toch al uitverkoop in Firenze. Borja Valero, de Spaanse middenvelder die al jaren de draaischijf is van de ploeg, vertrok naar Inter. Hij nam Matías Vecino mee in zijn koffer. Federico Bernardeschi (Juventus) en Nikola Kalinic (Milan) maakten de exodus van de sterkhouders compleet.

De liefhebbers van het paarse shirt zullen dus niet te ambitieus moeten zijn. Milan Badelj, de Kroatische middenvelder van Fiorentina, verwoordde het als volgt aan La Gazzetta dello Sport: ‘Om voor Juventus, Milan, Inter en AS Roma te eindigen, hebben we een mirakel nodig. Het zal al heel moeilijk zijn om Lazio, Torino, Atalanta en Sampdoria af te houden.’ En dan is hij Napoli nog vergeten. Maar laat het duidelijk zijn: een zesde plaats op het einde van het seizoen zou een succes zijn.

Om de tifosi weer te doen dromen is er deze zomer een lading jonge talenten gehaald, zoals spits Giovanni Simeone, de zoon van de Atléticocoach. Ook oude bekende Cyril Théréau werd toegevoegd aan de kern om zijn ervaring aan te wenden. Aan Stefano Pioli om van al die ingrediënten een lekker gerechtje te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier