Tegen België beleefde Maradona zijn meest iconische WK-momenten, Messi ook?

Lionel Messi © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

De eeuwige vergelijking tussen Diego Maradona en Lionel Messi kan vanavond nog sterker worden (al hopen we ten zeerste van niet). Het is immers tegen de Rode Duivels dat ‘Pluisje’ in 1982 en 1986 zijn meest iconische WK-momenten beleefde.

Denk maar aan de wereldberoemde foto hieronder van de eerste groepsmatch van België tegen Argentinië op het WK van 1982 in Spanje. Het lijkt alsof zes bange Rode Duivels (Luc Millecamps, Ludo Coeck, Erwin Vandenbergh, Guy Vandersmissen, Maurits De Schrijver en Frank Vercauteren) de toen pas 21-jarige voetballegende samen opwachten.

Intussen is bekend dat de realiteit een pak minder spectaculair was. De foto werd immers genomen op het moment dat het muurtje van de Rode Duivels uiteenvalt na een vrije trap van Argentinië, waarbij Osvaldo Ardiles de bal met een klein tikje tot bij Maradona speelde. Bovendien draaide de aanval op niets uit en won België de wedstrijd met 1-0.

Maradona versus België in 1982
Maradona versus België in 1982© NB

Wereldgoal

Vier jaar later in Mexico werd het een ander verhaal. De verrassende Belgen waren doorgestoten tot de halve finales, nog steeds de beste prestatie ooit van de Rode Duivels op een WK, en kwamen daar opnieuw Maradona en de Argentijnen tegen. Dit keer werd het in het Aztekenstadion van Mexico City 2-0 voor de Zuid-Amerikanen dankzij twee treffers van ‘Pluisje’.

Vooral het tweede doelpunt van Maradona, waarbij hij op indrukwekkende wijze vier Belgische verdedigers en de doelman in de wind zette, was om vingers en duimen af te likken…

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Messi zoals Maradona?

In de finale klopte Argentinië met 3-2 West-Duitsland en veroverde het zijn voorlopig laatste Wereldbeker. Van Maradona wordt vaak gezegd dat hij zijn land in 1986 bijna in z’n eentje naar de wereldtitel leidde, met vijf doelpunten en vijf assists op het toernooi.

Messi is op weg om in Brazilië hetzelfde te doen. De wereldster van FC Barcelona heeft met vier doelpunten in de groepsfase, de assist aan Angel Di Maria tegen Zwitserland in de achtste finales en nog enkele klasseflitsen een zeer groot aandeel in de kwalificatie van Argentinië voor de kwartfinales. Na alle vier de wedstrijden van de Albiceleste op dit WK riep de FIFA hem uit tot Man van de Match.

Het is duidelijk dat Messi dit jaar al zijn zinnen op de Wereldbeker heeft gezet. Hopelijk kunnen Kompany en co daar straks in Brasilia (18 uur Belgische tijd) een stokje voor steken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier