‘Tegenwoordig zijn we bang van de Rode Duivels’

© BELGA
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sport/Voetbalmagazine brengt een reportage over de ‘derby’ België – Frankrijk en sprokkelde daarin reacties uit het Franse kamp. Een greep uit het aanbod.

“Als Frankrijk wint, zou dat een grootse prestatie zijn, want tegenwoordig zijn we bang van België”, zegt Cherif Ghemmour van het Franse maandblad So Foot. “Dat is zeker zo”, bevestigt Vincent Duluc van L’Equipe. “Winnen van België is geen formaliteit meer. Bovendien heeft Frankrijk dit jaar al zijn matchen tegen getalenteerde ploegen verloren: Spanje, Duitsland, Brazilië, Uruguay… Winnen in Brussel zou dus even sterk zijn als de zege in Italië in november.”

De laatste tijd volgen de Franse journalisten onze landgenoten, vooral die in de Premier League, op de voet. “Al sinds een jaar of twee”, zegt Duluc. “Vroeger lachten we weleens met de Rode Duivels, maar dat is gedaan. Onze ogen zijn opengegaan en vandaag de dag zijn we allemaal enthousiast over die ploeg.”

Thierry Marchand van France Football plaatst wel een kanttekening: “De huidige generatie is plots ontstaan en stoelt veeleer op de Franse, Nederlandse of Engelse opleidingen dan op veldwerk van de Belgische bond of clubs. De Belgische competitie profiteert er niet echt van, ze is ook moeilijk te volgen met die play-offs. Bovendien spelen de Belgische clubs Europees geen grote rol meer.”

Volgens Marchand kunnen deze Rode Duivels nog tien jaar successen boeken, als ze tenminste één blok blijven vormen: “Zeker, de Belgen gaan grote toernooien spelen, maar er is geen garantie dat een kwalificatie voor Brazilië goed uitdraait. Gaat het succes sommigen in het hoofd kruipen? Gaan de spelers een maand kunnen samenleven? Kijk maar naar Nederland: altijd favoriet en altijd gaat het ten onder aan intern gekrakeel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier