Thomas Meunier: ‘Ik wil titularis bij PSG zijn’

Thomas Meunier © BELGA
Thomas Bricmont

De opgang van Thomas Meunier bij PSG is opmerkelijk. Hij arriveerde er als nobody, maar maakt nu gewoon deel uit van het sterrenensemble.

Toen Thomas Meunier in de zomer van 2016 tekende bij PSG, was iedereen wat verbaasd. Oké, de flankverdediger speelde wel een beloftevol EK, waar hij na de zeperd van de Rode Duivels tegen Italië titularis werd. Het was trouwens terwijl het EK nog volop bezig was, enkele dagen voor de desillusie tegen Wales, dat hij met het Parijse bestuur ging spreken.

‘Kluivert vroeg wie ik was’

Meunier arriveert dan ook in Parijs met de status van nobody. De volgende anekdote is veelbetekenend. Toen hij nog geen woonst had en in het vaste hotel van PSG verbleef, stapte de nieuwbakken Parijzenaar eens in een taxi, samen met de sportief directeur van toen, Patrick Kluivert. ‘Ik zat op de achterbank naast Kluivert en die vroeg mij … wie ik was! Terwijl hij kort daarvoor mijn transfer had geregeld.’

Maar al van bij de Amerikaanse tournee in de zomer van 2016 maakt Meunier indruk, hij scoort zelfs twee keer tegen Real Madrid. David Luiz, die kort daarna PSG zal verlaten voor Chelsea, doopt hem om tot Ivan Drago, de Russische bokser uit Rocky 4. De integratie verloopt vlot, de waarnemers zijn zelfs verrast door zijn aanpassingsvermogen.

Stap voor stap wordt hij een vaste waarde in de ploeg en verdringt hij Serge Aurier, die afgelopen zomer naar Tottenham verhuisde, naar het tweede plan. Wanneer hij in februari van dit jaar ook Neymar aan de ketting legt in de fameuze thuismatch tegen FC Barcelona (4-0), wordt hij verkozen tot man van de match. Maar ondanks zijn eigen groeicurve wordt PSG alsnog uit de Champions League gekegeld en grijpt het naast de titel.

Dani Alves

‘Laten we grootser dromen’, zo luidt de slogan op de tribunes van het Parc des Princes. En afgelopen zomer paste de Parijse club die ook toe. Neymar, Kylian Mbappé, Dani Alves: beter doen gaat moeilijk in de tijdsspanne van één zomer. Alle ogen waren op PSG gericht. ‘Die transfers tilden de club naar een ander niveau’, erkent Meunier. Dani Alves is de eerste ster die naar Parijs komt. Nadat de Belgische international vorig jaar zijn duel met Serge Aurier had gewonnen – die trok afgelopen zomer naar Tottenham – zag hij nu opnieuw een ijzersterke rechtsback opduiken. ‘Ik heb me daar vragen bij gesteld’, bekent Meunier.

Hij dacht er evenwel niet aan om halsoverkop te vertrekken, hoewel een Spaans dagblad op zijn voorpagina ‘OpciónMeunier‘ titelde, over een mogelijke transfer naar Real Madrid. Ook vandaag nog zien sommige media hem komende winter naar Juventus vertrekken. De Ardennees is ambitieus en baalt dus om het statuut van doublure. ‘Ik wil titularis zijn.’

Met Neymar, Mbappé, Cavani, enzovoort, is PSG momenteel een van de attractiefste clubs in Europa. Maar ondanks dat sterrenensemble is de kleedkamer gezond. ‘Iedereen babbelt met elkaar, ook al is het logisch dat sommigen beter met elkaar opschieten. Ik ben uiteraard heel blij dat ik naast zo’n voetballer als Neymar mag spelen, die samen met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo zeker tot de besten van de wereld behoort. Maar dat maakt eigenlijk niet zoveel uit.’

De Parijse opgang van een nuchtere Belg

Lees de volledige reportage in onze +zone of in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 18 oktober

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier