Thomas Müller wil meer rust voor topspelers

Thomas Müller © AFP

Duitse spits vindt dat internationale topvoetballers te veel wedstrijden spelen moeten spelen en te weinig rustperiodes hebben.

Thomas Müller is momenteel in volle voorbereiding voor de clash tussen Duitsland en Frankrijk in de halve finale van het EK. Maar de Duitse spits van Bayern München is na een lang seizoen vermoeid. Vooral op mentaal vlak heeft hij pauze nodig.

‘Ik wil niet klagen maar het is een onderwerp dat evenmin onder de mat mag worden geveegd’, zegt hij. ‘Het is belangrijk dat je af en toe mentale rustperiodes kan inlassen. Jammer genoeg is de trend zo dat er steeds meer wedstrijden bijkomen in plaats van dat er wordt afgebouwd. Dat is een bedenkelijke evolutie.’

Drie weken vakantie

Müller verwijst naar de uitbreiding van het EK tot 24 ploegen, waardoor de toppers maximaal zeven matchen moeten spelen. En na het EK kunnen de Duitse internationals er maar voor drie weken tussenuit voor ze het nieuwe seizoen moeten voorbereiden.

Dan hebben we daar al een achterstand in te halen. En een of twee weken later schiet het nieuwe seizoen uit de startblokken. Het is alsof je een keer adem mag halen en daarna opnieuw onder water wordt geduwd”

Succesformule

Ook voetbalanalist Wim Deconinck merkte al op dat de topspelers op dit EK stilaan door hun beste krachten zitten. Toernooidirecteur Martin Kallen noemde dinsdag de nieuwe EK-formule echter ‘een succes’. ‘Veel mensen hadden schrik voor wat moest komen, maar het heeft gewerkt. Er zijn zelfs twee ploegen bij (Wales en IJsland) die verder dan ooit zijn doorgestoten, wat niemand op voorhand zou hebben geloofd. Dat is goed voor het voetbal.’ (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier