Thomas Vermaelen op weg naar basisplaats?

Thomas Vermaelen kon pers en publiek al overtuigen. Nu coach Luis Enrique nog. © BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Thomas Vermaelen heeft de pers en de supporters al op zijn hand, nu de trainer nog.

Gemiddeld meer dan één tegendoelpunt per wedstrijd slikte FC Barcelona dit seizoen al in elf competitiewedstrijden. Dat is veel, zeker als je weet dat het er vorig seizoen, toen het kampioen werd, 21 tegen kreeg in 38 matchen.

Door schorsingen (Gerard Piqué vier matchen, Javier Mascherano twee) en blessures (Dani Alves, Jordi Alba, Thomas Vermaelen) heeft coach Luis Enrique al veel moeten schuiven in zijn viermansdefensie, iets waar hij vorig seizoen – op de langdurige blessure van Vermaelen na – haast niet mee geconfronteerd werd. Bovendien lijkt de Franse verdediger Jérémy Mathieu met een vormcrisis te kampen. Zijn individuele fouten kostten de Spaanse titelhouder al enkele punten.

Een en ander pleit voor een basisplaats voor onze uit blessure teruggekeerde landgenoot, maar voorlopig lijkt Enrique een voorkeur te hebben voor het duo Piqué-Mascherano achterin. Bij aanvang van de competitie kwam de bijna dertigjarige Belg in de ploeg door de schorsing van Piqué, nu kan hij profiteren van die van Mascherano.

De pers wil in ieder geval méér zien van Vermaelen. Santi Giménez, die Barcelona volgt voor AS, zegt: ‘Het is te vroeg om hem te beoordelen, maar hij heeft de supporters en de pers in elk geval voor zich gewonnen. Ze zien hem als de verloren held die weer is opgestaan. Ik denk dat hij de kwaliteiten heeft om basisspeler te worden en ik zou hem graag eens een paar wedstrijden samen met Piqué zien acteren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier