Tien trainers op FIFA-shortlist ‘Coach van het Jaar’

Klopp is één van de kanshebbers. © belga

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de trainers genomineerd als Coach van het Jaar, in het kader van The Best FIFA Football Awards. Later volgen nog de genomineerden voor Beste Speler en Beste Speelster van het Jaar.

De bekendste namen in het gezelschap zijn de Duitser Jürgen Klopp (Liverpool), de Argentijn Mauricio Pochettino (Tottenham), de Nederlander Erik ten Hag (Ajax), de Spanjaard Pep Guardiola (Manchester City) en de Franse uittredende winnaar Didier Deschamps (bondscoach van Frankrijk). De eerste vier namen haalden met hun club de halve finales van de Champions League. Klopp won het kampioenenbal uiteindelijk met Liverpool, in een finale tegen het Tottenham van Pochettino.

Ook de twee finalisten van de recente Copa América, de Braziliaan Tite (bondscoach Brazilië) en de Argentijn Ricardo Gareca (bondscoach Peru), werden genomineerd. Dat gold ook voor de Portugees Fernando Santos, met Portugal winnaar van de eerste Nations League, en de Algerijn Djamel Belmadi, met Algerije winnaar van de Africa Cup. De Argentijn Marcelo Gallardo, die met River Plate de Copa Libertadores op zak stak, sluit het rijtje.

Bij de vrouwen werden ook de beste coaches opgelijst. Het ging hierbij om wereldkampioene Jill Ellis (Verenigde Staten), Champions League-winnares Reynald Pedros (Olympique Lyon), Milena Bertolini (Italië), Peter Gerhardsson (Zweden), Futoshi Ikeda (Japan U20), Antonia Is (Spanje U17), Joe Montemurro (Arsenal), Phil Neville (Engeland), Paul Riley (North Carolina Courage) en Sarina Wiegman (Nederland).

Het publiek (dat online kan stemmen), journalisten en de aanvoerders en coaches van de nationale ploegen kunnen hun stem uitbrengen. De winnaar wordt bekendgemaakt op een gala op 23 september in Milaan.