Toekijken vanuit de zetel

Een kleine blessure houdt KDB voorlopig van het veld. © Matt West/BPI/REX
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

In The Life of Kevin gaan we elke zaterdag op zoek naar nieuws over Kevin De Bruyne. Deze keer: kleine blessure zorgt voor speelkansen voor anderen.

Geen Kevin De Bruyne deze week tijdens Manchester City – Dinamo Zagreb, op speeldag twee van de Champions League. Net nu alles zo goed ging: De Bruyne leidt de ranking van de assists met negen en creëerde dit seizoen in de Premier League al 29 doelkansen, ging het weer even fout met het lichaam.

Een klein scheurtje in de lies hield hem uit de selectie voor de Europese wedstrijd. City won van Dinamo Zagreb met 2-0 en leidt de groep met het maximum van de punten. Nu volgen twee duels met het nog puntenloze Atalanta (22 oktober en 6 november), bij dubbele winst lijkt de groepszege de ploeg van Pep Guardiola nog moeilijk te kunnen ontsnappen. Opdracht volbracht, pas na Nieuwjaar begint het voor City echt, de race naar die felbegeerde winst.

Slijtage

De Bruyne, zo sterk nog als tweede spits in de voorbije interlands met de Rode Duivels, mist volgende week ook de duels tegen San Marino en Kazachstan. Duels waarin de Rode Duivels op zoek moeten naar dat ene puntje dat hen zekerheid brengt over plaatsing voor EURO 2020. Dat moet donderdag tegen San Marino een feit zijn.

Was het een cruciaal duel geweest voor plaatsing, hoor je in de entourage van de speler, dan was De Bruyne misschien wél beschikbaar geweest voor deze duels. Maar gezien deze tegenstand heeft het weinig zin om risico’s te nemen.

Zeker niet gezien wat vorig jaar met De Bruyne gebeurde. Knie, hamstring, bovenbeen, nu lies, af en toe begint er wat slijtage op te treden, na zoveel jaar intens voetbal aan de top. Dan neem je beter wat langer de tijd om te recupereren.

Roep om Foden

De gedwongen rust van De Bruyne geeft anderen nu wat speelkansen. Tegen Zagreb stonden David Silva en Ilkay Gündogan in de rug van Sergop Agüero. De Britse pers wil daar de komende weken graag nog wat meer Phil Foden zien, auteur van het tweede doelpunt tegen de Kroaten.

Pep Guardiola snapt hen: “Je wordt alleen maar beter met minuten en minuten. Alleen heeft Phil zeer veel concurrentie.” Foden is 19 en komt uit de eigen jeugdopleiding.

Kansen voor anderen

De gedwongen rust van De Bruyne geeft anderen elders ook wat meer kansen om in de statistieken de achterstand dicht te fietsen. Zoals gezegd zette De Bruyne dit seizoen al 29 doelkansen op. In de competitie leverde dat 8 assists en 2 goals op, in de Champions League was er nog een assist.

Om die efficiëntie af te zetten tegen de anderen: tweede in de stand van de opgezette doelkansen is Gylfi Sigurdsson van Everton. Hij was betrokken bij 20 kansen. Hij heeft wel maar één assist achter zijn naam. Je hangt als spelmaker ook wat af van de afwerker. Op dat vlak heeft De Bruyne met het aanvallend geweld van City meer geluk.

Opvallend in dat rijtje kansen is de naam van Mason Mount, die er al vijftien opzette. Mount is nog steeds maar 20.

Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier