Toewijzingsprocedure Ballon d’Or onder vuur

© Reuters

De voorzitter van de Portugese voetbalbond heeft felle kritiek op de manier waarop de FIFA Ballon d’Or wordt toegekend.

De voorzitter van de Portugese voetbalbond heeft felle kritiek op de manier waarop de FIFA Ballon d’Or wordt toegekend. In een gesprek met de openbare zender RTP heeft hij het over een “vervalste procedure waarin niemand nog vertrouwen heeft”. “De toewijzingsprocedure is niet transparant. De verlenging van de stemperiode wegens het geringe aantal uitgebrachte stemmen, bewijst dat men het vertrouwen kwijt is in een procedure die vanaf de start vervalst is”, verklaarde Fernando Gomes. “Wanneer mensen niet meer geloven in een procedure, nemen ze er niet meer aan deel en verliest die zo de waarde en de uitstraling die noodzakelijk is om een positief imago te hebben.”

De stemperiode voor de FIFA Ballon d’Or, een trofee die ’s werelds beste voetballer bekroont, zou in principe eindigen op 15 november maar werd met twee weken verlengd tot 29 november. De uitgebrachte stemmen mogen ook worden gewijzigd. Een woordvoerder van de FIFA legde eerder uit dat beslissing om te verlengen werd genomen wegens de geringe respons van de stemgerechtigden (bondscoaches, aanvoerders van nationale ploegen en media).

De reglementswijziging speelt waarschijnlijk in het voordeel van ex-winnaar Cristiano Ronaldo, die Portugal in de WK-barrages met vier doelpunten voorbij Zweden loodste. De vedette van Real Madrid is een van de topfavorieten, net als viervoudig laureaat Lionel Messi (Barcelona). Ook Eden Hazard (Chelsea) is genomineerd.

Op 9 december worden de drie finalisten bekendgemaakt, op 13 januari 2014 weten we wie de opvolger wordt van Messi. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier