Tom Saintfiet: ‘Dit is racisme’

Tom Saintfiet gaat dan toch niet aan de slag als technisch directeur van de Nigeriaanse voetbalbond. De minister van Sport van het West-Afrikaanse land weigert de Belg een werkvergunning uit te reiken.

Tom Saintfiet gaat dan toch niet aan de slag als technisch directeur van de Nigeriaanse voetbalbond. De minister van Sport van het West-Afrikaanse land weigert de Belg een werkvergunning uit te reiken. De Nigeriaanse minister van Sport Bolaji Abdullahi beval de voetbalbond van zijn land woensdag om de aanwervingsprocedure van Tom Saintfiet definitief stop te zetten. Volgens de minister is een buitenlander niet geschikt voor een functie waarin de voornaamste opdracht eruit bestaat lokaal talent op te sporen.

“De zaak is in handen van mijn advocaten en adviseurs”, zegt Saintfiet, die nog niet officieel op de hoogte is gesteld van de beslissing. “Wat hier gebeurt, is twee keer in strijd met het richtlijnen van de FIFA. “Ten eerste gaat het om inmenging van de politiek in het voetbal. En ten tweede is er sprake van racisme. De minister geeft aan dat de enige reden waarom ik geen technisch directeur kan zijn, is dat ik buitenlander ben.

Dat is racisme, weliswaar anders dan we meestal gewoon zijn, maar wél racisme.”

Saintfiet werd eind oktober 2011 voor het eerst benaderd door de Nigeriaanse bond. Maart 2012 doorstond hij met succes een interview met het technisch comité dat over de aanwerving ging en waarin onder meer de oud-voetballers Victor Ikpeba, Jay-Jay Okocha en Garba Lawal zaten.

Op 28 maart 2012 verstuurde de Nigeriaanse bond een communiqué waarin ze de aanstelling van de 39-jarige Belg officieel bekend maakte. Sindsdien hoorde hij niets meer. “Ik weet nog niet of ik hier een rechtszaak van maak. Maar misschien is het wel interessant om de FIFA op de hoogte te brengen.”

Saintfiet leefde en werkte de voorbije vier jaar in Afrika als bondscoach van Namibië, Zimbabwe en Ethiopië. In Zimbabwe duurde zijn dienstverband maar enkele dagen, eveneens wegens een politieke papierenkwestie. Hij moest het land ontvluchten. Die zaak dient voor de FIFA, anderhalf jaar inmiddels. “Eind dit jaar wordt een uitspraak verwacht.”

Saintfiet wacht nu af thuis in Mol. “Dit is vervelend. Ik heb de voorbije maanden twee kant en klare voorstellen naast mij neergelegd voor Nigeria, onder andere van Vilnius dat straks Europa League speelt. Ik heb geen werk en dus ook geen inkomen. Ik wil graag zo snel mogelijk weer aan de slag.”

Jan Hauspie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier