Tom Saintfiet heeft topfunctie bij Nigeria beet

© Reuters

De 39-jarige Belg wordt de nieuwe technisch directeur van Nigeria.

Tom Saintfiet wordt de nieuwe technisch directeur van Nigeria. Dat heeft de Nigeriaanse voetbalbond vandaag zelf bekend gemaakt in een communiqué.

“Officieel ben ik nog niet op de hoogte gebracht, er ligt hier nog geen contract voor mijn neus”, aldus Saintfiet, die uitgerekend vandaag 39 wordt. “Maar mijn makelaar heeft de voorzitter van de technische commissie gesproken en die heeft hem gezegd dat de kogel door de kerk is. Dat is dan exact vijf maanden nadat ze op 29 oktober 2011 voor het eerst contact met me opnamen.”

20.000 dollar per maandSaintfiet kan een contract van vier jaar tekenen. Volgens het communiqué bedraagt zijn maandloon 20.000 dollar en gaat hij in de hoofdstad Abuja wonen.

Hij wordt verantwoordelijk voor alle nationale elftallen van Nigeria, van de U17 over de U23 tot de Super Eagles. Tot zijn takenpakket behoort ook het opzetten van een jeugdwerking en het ontwikkelen van de trainersopleiding in het West-Afrikaanse land.

De enige die nog roet in het eten kan strooien, is de Nigeriaanse minister van Sport. Die liet zich vorige week kritisch uit over Saintfiets aanstaande aanstelling. Hij vond dat de voetbalbond deze beslissing niet kon nemen zonder hem daarin te kennen aangezien hij de werkvergunning voor de Belg moet afleveren.

“Ik heb geen flauw idee wat er aan de hand is”, zegt Saintfiet. “Ik weet alleen dat de bond voor mij heeft gekozen. Hopelijk zijn de plooien met het ministerie gladgestreken en maak ik niet hetzelfde mee als in Zimbabwe (waar hem in 2010 een werkvergunning werd geweigerd waardoor hij het land moest verlaten, nvdr). Ik vertrek pas als ik duidelijkheid heb over mijn visum en werkvergunning.”

Afrika

Saintfiet was eerder werkzaam in Afrika als bondscoach van Namibië, Zimbabwe en Ethiopië. Als clubcoach werkte hij op de Faeröer, in Finland, Qatar, Nederland, Duitsland en Jordanië.

Bondscoach van Nigeria is sinds enkele maanden Stephen Keshi (ex-Anderlecht). Hij volgde zijn ontslagen landgenoot Samson Siasia op, die de kwalificatie voor de Afrika Cup 2012 niet kon afdwingen.

Jan Hauspie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier