Topclub van onder het stof: FC Magdeburg

FC Magdeburg © YouTube

Ooit won FC Magdeburg als enige DDR-club de Europabeker. Met een bekerduel tegen Dortmund haalt het nog eens de schijnwerpers, na decennia anonimiteit in derde en vierde klasse.

Op 8 mei 1974 lopen de spelers van FC Magdeburg een ereronde in de Kuip in Rotterdam, waar het in de finale van de beker voor bekerwinnaars AC Milan met 2-0 klopte. De spelers, allemaal afkomstig uit het Bezirk (arrondissement) Magdeburg, gemiddeld 23 jaar oud, groeten de 288 meegereisde fans in wat met 5000 toeschouwers de kleinste coulisse ooit moet geweest zijn in een Europabekerfinale.

Maar wanneer in mei 1991 het doek valt over de DDR-competitie, mist de Europabekerwinnaar, drievoudig DDR-kampioen en zevenvoudig DDR-bekerwinnaar met zijn tiende plaats in de laatste DDR-competitie de trein naar het betaald voetbal in het eengemaakte Duitsland.

Daardoor treedt het, een jaar na het laatste Europese duel tegen Bordeaux, aan in derde klasse. Enkel de eerste acht stappen over naar de Bundesliga en de tweede Bundesliga.

In 26 jaar eengemaakt Duitsland is derde klasse de hoogste reeks waarin de blauw-witten aantreden. Dieptepunt was het seizoen 1993/94 toen ze in vierde klasse hun thuismatchen afwerkten voor 444 toeschouwers en twaalfde eindigden. In 2002 ging de club failliet, waren alle spelers vrij en werd met het reserventeam de heropbouw ingezet.

Sinds 2015 zit Magdeburg opnieuw in derde klasse, waar het tweede staat. Het speelt sinds januari 2007 in een nieuw, door de stad gefinancierd stadion. Geen andere derdeklasser haalt gemiddeld 17.000 kijkers. Vorige week werkte het de oude DDR-topper tegen Carl Zeiss Jena af voor 20.000 fans.

Komende dinsdag loopt het nog eens in de kijker met de komst van topclub Borussia Dortmund in de tweede ronde van de Duitse beker. In het seizoen 2000/01 haalde Magdeburg de kwartfinales van de Duitse beker tegen Schalke, nadat het eerder FC Köln, Bayern München en Stuttgart geklopt had.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier