Torres wint Golden Boot

© IMAGEGLOBE

Fernando Torres werd door de UEFA als topschutter van het EK 2012 gelauwerd.

Met het winnen van de Adidas Golden Boot volgt de Spaanse spits zijn landgenoot David Villa op, die zich op het EK van 2008 tot topschutter van het toernooi kroonde met vier treffers. Torres mocht in de finale tegen Italië invallen in de 75ste minuut en scoorde bij zijn eerste balcontact meteen zijn derde treffer van dit EK. Daarmee zette hij zich op dezelfde hoogte als Mario Gomez, Cristiano Ronaldo, Mario Balotelli, Alan Dzagoev en Mario Mandzukic.

Bij gelijke stand stipuleert het reglement van de UEFA dat er gekeken wordt naar de topschutter die bovendien het meeste assists gaf. Enkel Gomez en Torres gaven er elk één. Vervolgens wordt er gekeken naar wie het laagste aantal speelminuten kreeg. En daarin moet de Duitse spits (282 minuten) duidelijk de duimen leggen tegenover de Spaanse goleador (slechts 189 minuten!).

In feite kan je stellen dat Torres door zijn onbaatzuchtige assist op Juan Mata in het slot van de finale tegen Italië toch zijn titel als EK-topschutter veilig stelde. Maar of ‘El Niño’ daarvan op de hoogte was, durven we te betwijfelen… (MS)

Hier nog eens de topschutters van de voorbije vijf EK’s op een rijtje:

EK 2012: Fernando Torres (3 goals)

EK 2008: David Villa (4 goals)

EK 2004: Milan Baros (5 goals)

EK 2000: Patrick Kluivert en Savo Milosevic (elk 5 goals)

EK 1996: Alan Shearer (5 goals)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier