Tottenham breekt transferrecord voor ‘nieuwe Dembélé’

Tanguy Ndombélé kostte 60 miljoen euro. © getty
Gert Segers
Gert Segers Journalist Sport/Voetbalmagazine

Tanguy Ndombélé speelde drie jaar geleden nog in de Franse vijfde klasse.

517 dagen (!) moesten de supporters van Tottenham wachten op een nieuwe (grote) naam. Lucas Moura was de laatste in januari 2018. En de Spurs kondigden op één dag meteen twee nieuwe spelers aan. Voor 11 miljoen euro kwam het 18-jarige aanvallende talent Jack Clarke over van Leeds. Bekender is de Franse middenvelder Tanguy Ndombélé van Olympique Lyon. Die kostte een slordige 60 miljoen euro en werd prompt de duurste aankoop ooit van de Spurs.

Van B-team Amiens naar Ol. Lyon

De afgelopen maanden werd er heftig gestreden om de handtekening van het 22-jarige toptalent. Dat had de Fransman vijf jaar geleden niet durven dromen, toen hij niet goed genoeg werd bevonden door Guingamp (nu in de Franse tweede klasse) en terechtkwam bij het B-team van Amiens … in de Franse vijfde klasse.

Daar vertoefde hij slechts één seizoen, want het jaar nadien mocht hij opdraven bij de A-ploeg van Amiens in de Ligue 2 en nog eens een jaar later werd hij uitgeleend aan het grote Lyon. Die uitleenbeurt was zo’n succes dat Lyon hem aankocht voor 8 miljoen euro. Ndombélé was daarna niet meer weg te denken uit het middenveld van Les Gones en was goed voor zeven assists en één goal. Dat ontging bondscoach Didier Deschamps niet. Hij riep Ndombélé op voor het Franse nationale elftal voor een vriendschappelijke interland tegen IJsland. Hij telt ondertussen zes caps.

Ndombélé moet de leemte die Mousa Dembélé achterliet proberen opvullen.
Ndombélé moet de leemte die Mousa Dembélé achterliet proberen opvullen.© GETTY IMAGES

Tottenham kocht het laatste jaar niets aan, maar verkocht wel enkele spelers zoals Mousa Dembélé. Met bijna-naamgenoot Ndombélé hoopt de verliezende Champions Leaguefinalist van vorig seizoen die leemte op te vullen. De Fransman is de geschikte man voor de vacature, want hij is net zoals onze landgenoot een verdedigende middenvelder met een puntgave techniek en een enorm loopvermogen… maar ook met een gebrek aan efficiëntie voor de goal. De gelijkenis kan haast niet groter zijn. Nu is het aan de ‘nieuwe Dembélé’, zoals de Spursfans hem al noemen, om zijn prijskaartje te bewijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier